Ο Κωνσταντής ή Κωνσταντίνος Γεράκης γεννήθηκε από οικογένεια ελληνορθοδόξων ευγενών το 1647 στην Κεφαλληνία. Σε ηλικία 13 ετών, εγκατέλειψε το νησί για να αναζητήσει την τύχη του ως μούτσος σε πλήρωμα αγγλικού πλοίου. Η Οδύσσειά του είχε μόλις ξεκινήσει. Στα κατοπινά χρόνια, έγινε επιδέξιος στην ναυτική τέχνη, μετονομάσθηκε σε Constance Phaulkon και απέκτησε γνώσεις, γλωσσομάθεια και χρήσιμες γνωριμίες. Η φαντασία του νεαρού αναπαυόταν με τις διάφορες παραστάσεις που προσελάμβανε απ' όλον τον κόσμο, ενώ η δόξα, το χρήμα και οι εφήμερες ηδονές του τυχοδιωκτικού βίου τον μεθούσαν και φούντωναν την φιλοδοξία του για περαιτέρω ανέλιξη και περιπέτεια.
Ενώπιον νεωτερικής μιζέριας και μετανεωτερικού χάους αναζητούμε την Α-λήθεια, ορθώνουμε αξίες αυθεντικές και ανθεκτικές στον χρόνο.
22 Αυγούστου 2021
Σκέψεις του Rousseau σχετικά με την θεία πρόνοια και την φυσική νομοτέλεια
Η 1η Νοεμβρίου του 1755 επεφύλαξε μία ανείπωτη φυσική καταστροφή για την Λισσαβόνα. Στην πορτογαλική μεγαλούπολη ένας βιβλικών διαστάσεων σεισμός ισοπέδωσε σημαντικό ποσοστό των κτισμάτων της, ενώ η πυρκαγιά που ακολούθησε βύθισε την πόλη στο χάος. Στην συνέχεια, τα ερείπια σκεπάσθηκαν από ένα σαρωτικό τσουνάμι. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές έως την Βενετία και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 30.000-50.000. Οι Ευρωπαίοι ταράχθηκαν και ο προβληματισμός των πλέον ανησύχων εξ αυτών κινητοποιήθηκε. Τί ευθυνόταν για αυτήν και όλες τις άλλες καταστροφές; Ποια ήταν η προέλευση του κακού στον κόσμο;
5 Αυγούστου 2021
Η «Ισχύς και Απόφαση» του Παναγιώτη Κονδύλη ή η Ιστορία των Ιδεών ως πεδίο πάλης και αντιθέσεων
Γιώργος Δρίτσας, αναδημοσίευση από ResPublica.
![]() |
Eugène Delacroix, o γυμνός άνθρωπος. |
Η διάνοια χαρακτηρίζεται από μια φυσική έλλειψη κατανόησης της ζωής.
-Henri Bergsoni [i]
Μικρή εισαγωγή στο έργο του Παναγιώτη Κονδύλη
Έχοντας επιρροές από Weber και Nietzsche δεν δίστασε, μέσα στο έργο του, να αναπτύξει μια καυστική και ακραιφνώς πολεμική κριτική, απέναντι σε όλες τις θεωρίες και τις αντιλήψεις Ο ίδιος υποστήριζε την ύπαρξη ενός πολεμικού σύμπαντος ιδεών, μέσα στον ίδιο τον Δυτικό πολιτισμό, αλλά και σε κάθε πολιτισμό, όπου οι διαφορετικές Kοσμοαντιλήψεις «μάχονται» η μία την άλλη, για την κυριαρχία τους στο κοινωνικό Γίγνεσθαι.