14 Μαΐου 2020

Υλικός Κόσμος και Ορθοδοξία


(Τελευταία αναθεώρηση: 19/06/2022)

Η επιστήμη, η τέχνη, η παράδοση ακόμη και η θρησκεία ενός πολιτισμού συνιστούν μεθοδολογικά διαφορικές εκδηλώσεις του τρόπου δια του οποίου οι φορείς του αντιλαμβάνονται τον κόσμο. (Ας σημειωθεί, εν τω μεταξύ, ότι η Ορθοδοξία δεν θεωρείται θρησκεία από τους ακολούθους της.) Προτού αντιπαραβάλει κάποιος την «ενιαία και καθολικά αποδεκτή» αλήθεια των θετικών επιστημών, οφείλω να τονίσω πως κάθε κουλτούρα ανά την ιστορία δίνει έμφαση σε έναν ιδιαίτερο τύπο μαθηματικών, συμβατό με την πρωτογενή ψυχική κλίση της. Ο Oswald Spengler στην «Παρακμή της Δύσεως» έχει υπεραναλύσει τέτοιους συσχετισμούς [1]. Η ευκλείδειος γεωμετρία των αρχαίων Ελλήνων βασιζόταν στην σωματική αντίληψη του μέτρου και της αρμονίας, η άλγεβρα των Αράβων στον συμβολισμό, τα δυτικά μαθηματικά (συναρτήσεις, απειροστικός λογισμός) στην λαχτάρα για υπέρβαση των ορίων της στιγμιαίας οράσεως. Από την εποχή του ιερού Αυγουστίνου έως το «cogito ergo sum» του Καρτεσίου και τον Καντ, στην δυτική Ευρώπη κλιμακωνόταν η προσπάθεια για παράκαμψη των υποκειμενικών αισθήσεων και ερμήνευση των πάντων μέσω της «καθαρής λογικής». Απότοκα αυτής υπήρξαν ο Διαφωτισμός και ο ορθολογισμός της Νεωτερικότητος, το πνεύμα της οποίας επικράτησε στον δυτικό πολιτισμό από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα. Στα πλαίσια αυτής, οι περισσότερες εκφάνσεις της ζωής (από την οικονομολογία έως την ψυχολογία) εκφράζονται με όρους νευτώνειας φυσικής: δυνάμεις, επιταχύνσεις, ροπές, έργα, μεταβολές και διατήρηση ενέργειας. Μολαταύτα, στις μέρες μας, ο ορθολογικός νεωτερικός πολιτισμός κλυδωνίζεται μεταλλασσόμενος ενώπιον του χαοτικού σχετικισμού της Μετανεωρικότητος.

Κατά τον 20ο αιώνα τα άλματα της κβαντικής φυσικής απέδειξαν ότι οι νευτώνειοι νόμοι, ως προϊόντα της ανθρώπινης λογικής, δεν έχουν καθολική ισχύ αφού δεν διέπουν όλα τα φυσικά φαινόμενα του σύμπαντος. Ένα παράδειγμα απετέλεσε η αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg. Ένα άλλο παράδειγμα η διερεύνηση της φύσεως του φωτός. Ήδη από τον 19ο αιώνα, ο J.C. Maxwell είχε αποδείξει ότι το φως αποτελεί εγκάρσιο ηλεκτρομαγνητικό κύμα (απλή μετάδοση μίας κινήσεως στον χώρο). Μεγάλη σύγχυση ενέσκηψε στην επιστημονική κοινότητα όταν αργότερα oι M. Planck και A. Einstein περιέγραψαν το φως ως ύλη (άθροιση σωματιδιακών κβάντων-«φωτονίων»). Αμφότερες οι προσεγγίσεις έμοιαζαν σωστές και επαληθεύονταν πειραματικά. Εξ άλλου, τα μαθηματικά δεν ψεύδονται. Η λύση στο παράδοξο δόθηκε από τον Γάλλο Louis De Broglie (νόμπελ 1929) [2], ο οποίος συνέζευξε τις δύο θεωρίες, με την οριστική επιβεβαίωση να έρχεται από την εξίσωση του E. Schrödinger: Το φωτόνιο -και γενικά κάθε κινούμενο μικροσωματίδιο του κόσμου μας- είναι ένα, αλλά παρουσιάζει δύο φύσεις. Εκδηλώνεται είτε ως κύμα είτε ως ύλη, ανάλογα με τις πειραματικές συνθήκες. Τέτοια διατύπωση συνθλίβει την στενή λογική μας. Ωστόσο, δεν μας θυμίζει και το Χριστολογικό δόγμα όπως είχε εκφρασθεί στις πρώτες χριστιανικές Οικουμενικές Συνόδους; Σύμφωνα με το Χριστολογικό θεολογικό δόγμα (από τα πρώτα και σπουδαιότερα του Xριαστιανισμού), ο Ιησούς Χριστός είναι το Πρόσωπο που συνδυάζει συγχρόνως τέλεια θεϊκή και τέλεια ανθρώπινη φύση ενωμένες «ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως και αχωρίστως» [3].

Προς αποδόμηση της πεποιθήσεως περί υποχρεωτικής συγκρούσεως μεταξύ επιστήμης και πίστεως, τώρα θα θίξουμε ένα άλλο ζήτημα, κάπως γνωστότερο. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., στο Ἁπολογητικὸν περὶ τῆς Ἑξαημέρου, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης εξηγεί ότι ο Θεός δημιούργησε το Σύμπαν σε μια στιγμή εμφυσώντας σε αυτό νόμους, ώστε να συνεχίσει να πορεύεται μόνο του [4]. Καθώς η φύση «ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της», το κάθε τι εμφανίζεται στην ώρα του. Αυτή η προσέγγιση συμφωνεί με το κοσμολογικό μοντέλο του «Bing Bang», το οποίο ενεπνεύσθη ο πιστός Ορθόδοξος μαθηματικός Alexander Friedmann και τελειοποίησε ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Eduard Lemaitre. Το σύμπαν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός ή -με θεολογικούς όρους- εκ του «μὴ ὄντος». Θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι αυτή η προσέγγιση συνάδει και με την Εξέλιξη των Ειδών: «Οὐκοῦν εἰκότως, καθάπερ διὰ βαθμῶν ἡ φύσις, τῶν τῆς ζωῆς λέγω ἰδιωμάτων, ἀπὸ τῶν μικροτέρων ἐπί τὸ τὲλειον ποιεῖται τὴν ἄνοδον» (Περὶ τῆς Ἑξαημέρου Κεφ. Η΄) [5]. Άλλως τε, στην Γένεσι συναντούμε για τον άνθρωπο το ρήμα bara (δημιουργώ εκ του μηδενός) και το ρήμα asah (δημιουργώ από προϋπάρχον υλικό, μεταπλάθω) [6]. Η ύπαρξη μίας «μιτοχονδριακής Εύας» (πιο πρόσφατης κοινής προγόνου όλων των ανθρώπων πολύ πριν αυτοί εξελιχθούν φυλετικά) και ενός «Υ-χρωμοσωμικού Αδάμ» (κοινού προγόνου όλων των ανδρών) έχει προταθεί από την σύγχρονη γενετική [7], ύστερα από συγκριτική ανάλυση ανθρωπίνων γονιδιωμάτων. Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ μίας (ελεγχόμενης;) «Εξελίξεως» (και σε επιστημονικό επίπεδο, έχει διατυπωθεί η άποψη πως οι πιθανότητες για εντελώς τυχαίες φυσικές επιλογές είναι κυρίως σε βιοχημικό επίπεδο απειροελάχιστες). Βέβαια, στους αλληγορικούς συμβολισμούς των ιερών κειμένων δεν θα απαντηθούν επιστημονικές αναλύσεις. Από την άλλη πλευρά η βιολογία και εν γένει η επιστήμη, παρά την δεδομένη πρόοδό τους, αδυνατούν να εξηγήσουν την σκοπιμότητα πολλών φυσικών διεργασιών (λ.χ. Γιατί η πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου είναι τόσο διαφορετική από του χιμπατζή; Aπό πού πηγάζει η ενθαλπία στο σύμπαν και τα βιοσυστήματά του, η οποία αποσοβεί την αυθόρμητη εντροπία;) [8]. Η μεν επιστήμη ανακαλύπτει το πώς και το πότε· η δε πίστη προσδοκά στην αποκάλυψη του ποιος και του γιατί. Σκοπός της πίστεως είναι η αναβάθμισή της σε βιωματική γνώση και σε γνώση του αληθινού Θεού, μέσω των ενεργειών Του, όπως είναι και η δημιουργία του κόσμου. Γι’ αυτό και ο Δαυίδ στον 103ο Ψαλμό αναφωνεί: «ὡς ἐμεγαλύνθη τὰ ἔργα σου, Κύριε· πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησας».

Πολλές ορθόδοξες έννοιες χαρακτηριζόμενες σαν παράδοξες μέχρι πρότινος δεν δύνανται να καταρριφθούν πλέον. Ας μιλήσουμε για τον χρόνο. Τον 6ο αιώνα ο βυζαντινός λόγιος Ιωάννης Φιλόπονος θεώρησε τον χρόνο ως μέτρηση κινήσεως, η οποία καθορίζεται βάσει σημείων αναφοράς που δηλώνουν το παρόν και ονομάζονται «νυν» [9]. Τα «νυν» διαφοροποιούν το παρόν από το παρελθόν. Χάρη στις πρόσφατες θεωρίες της σχετικότητος, σήμερα γνωρίζουμε την σχέση του χρόνου με την κίνηση, αλλά και το αναληθές της υποκειμενικής αντιλήψεως περί γραμμικής κατευθύνσεώς του με σταθερή ταχύτητα. Στο «παρόν» υπάρχουν τόσοι χρόνοι όσα τα όντα που κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση ή με διαφορετική ταχύτητα. Εφόσον κάποιος κάνει ένα βήμα σε έναν μακρινό γαλαξία, θα βρεθεί αιώνες πριν ή μετά από τον δικό μας «χρόνο». Σύμφωνα με την ορθόδοξη θεολογία, ο Θεός είναι «άχρονος, πανταχού παρών και τα πάντα πληρών» [10]. Ανθρωπομορφικά και απλοϊκά σκεπτόμενοι, υποθέτουμε πως εάν ο Θεός βρισκόταν σε μία άλλη διάσταση θα μπορούσε να βλέπει την ιστορία του κόσμου ακουμπισμένη σε ένα «τραπέζι» ως άπειρα χωροχρονικά καρέ μίας «ταινίας» και να ανασυνδυάζει τα στιγμιότυπα κατάλληλα, ώστε να προσφέρει στον κάθε άνθρωπο ευκαιρίες για την σωτηρία του. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε διανοητικά την περιβόητη «Θεία Πρόνοια». Τοιουτοτρόπως, ο άνθρωπος έχει ελευθερία και ο Θεός γνωρίζει το μέλλον του χωρίς να το προδιαγράφει (βλ. προφητείες).

Παρά ταύτα, στις Νευροεπιστήμες παρουσιάζονται ορισμένες φωνές που αμφισβητούν την ελεύθερη βούληση, υποστηρίζουσες ότι ο εγκέφαλος σχεδιάζει τις κινήσεις μας προτού αυτές γίνουν συνειδητές και εκτελεσθούν. Κατά συνέπεια, αναβιώνει μία αντιβουλησιαρχική και φαταλιστική μεταφυσική, βάσει της οποίας οι αποφάσεις μας προκαθορίζονται μηχανικά και αυτοματοποιημένα από γεγονότα του περιβάλλοντος και βιολογικές/ γονιδιακές προδιαθέσεις. Πράγματι, ένα πείραμα του B. Libet από το 1985 [11] και ένα άλλο του Ινστιτούτου Max Planck από το 2008 [12], που αφορούσαν το πάτημα κουμπιών, έδειξαν ότι τα εγκεφαλικά κέντρα που ήταν υπεύθυνα για την συγκεκριμένη κίνηση που επρόκειτο να ακολουθήσει ενεργοποιούνται ελάχιστα πριν οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι «συνειδητοποίησαν» την απόφασή τους για την τελική κίνηση. Ωστόσο, οι επιστήμονες αμφοτέρων των πειραμάτων δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μίας «ελευθέρας βουλήσεως» που δρα εγκριτικά ή ανασταλτικά μόλις πριν την εκδήλωση (ή αναστολή) της ασυνείδητα σχεδιασμένης κινήσεως (που εδώ είναι το πάτημα ενός κουμπιού, όχι κάτι που συμπλέκεται με συναισθήματα, βαθύτερες ενορμήσεις, ιδέες ή ηθικές πεποιθήσεις). Ο Χριστιανισμός δεν αντιτίθεται σε μια τέτοια θεώρηση. Στο κατά Ματθαίον 5:28, ο Χριστός λέγει ότι «πᾶς ὁ βλέπων γυναῖκα πρὸς τὸ ἐπιθυμῆσαι αὐτὴν ἤδη ἐμοίχευσεν αὐτὴν ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτοῦ». Ένας πονηρός λογισμός θεωρείται από μόνος του αμαρτία χωρίς απαραίτητα την εκτέλεση της πράξεως, διότι είναι πρόπλασμα αυτής. Αυτό το νόημα έχει η νουθεσία για αποχή από πειρασμούς και αισθητικά ερεθίσματα που, συν τω χρόνω, διαφθείρουν τα μη συνειδητά μέρη του νου. Ο (εκούσιος ή ακούσιος) λογισμός απέχει ελάχιστα από την πράξη και το όριο μεταξύ τους μπορεί να είναι μία μικρή ώθηση, ένας πειρασμός. Βεβαίως είναι εφικτή και η αυτοσυγκράτηση. Στα πλαίσια αυτής της θεολογίας, τα αμαρτήματα μπορούν να εκτυλίσσονται σε μία διαβάθμιση βαρύτητος, «ἐν λόγῳ ἢ ἐν ἔργῳ, κατὰ νοῦν καὶ διάνοιαν, ἐν γνώσει ἢ ἐν ἀγνοία, ἑκουσίως ἢ ἀκουσίως». Η επιστήμη απέχει ακόμη αρκετά από τα μέσα που θα της εξασφαλίσουν την ασφαλή διερεύνηση των προαναφερθεισών εννοιών, εάν αυτή καταστεί ποτέ δυνατή.

Ας έλθουμε τώρα στο ζήτημα των διαστάσεων, το οποίο εξίταρε εδώ και πολύ καιρό την φαντασία της ανθρωπότητος. Με βάση μελέτη του φαινομένου Hall που απέσπασε το νόμπελ φυσικής του 2016, δύο ομάδες επιστημόνων σε Ευρώπη και Αμερική διεξήγαγαν κβαντομηχανικό πείραμα ενδεικνύον την ύπαρξη τετάρτης χωρικής διαστάσεως [13]. Όπως ένα τρισδιάστατο αντικείμενο αφήνει δισδιάστατη (επίπεδη) σκιά, έτσι από την δυνατότητα πειραματικής ανιχνεύσεως τρισδιάστατης σκιάς υπετέθη η ύπαρξη τετραδιάστατης ύλης. Τον Ιανουάριο του 2018 τα νέα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Προς τα κει οδηγούσε και η Θεωρία των Υπερχορδών [14] (ειρήσθω εν παρόδω ότι το σύμπαν παρομοιάζεται με ταλαντούμενη χορδή και στο «Περί ψυχής αποριών β’» του Πλωτίνου). Φαντασθείτε για μια στιγμή ότι είστε ζωγραφιά δύο διαστάσεων επί χάρτου και ξαφνικά ένας άνθρωπος τριών διαστάσεων αρχίζει να προσθέτει πινελιές στο περιβάλλον σας. Εσείς θα είχατε δίπλα σας τους νέους χρωματισμούς, αλλά με κανέναν τρόπο δεν θα βλέπατε το χέρι (μόνον το αποτέλεσμα της ενεργείας του). Λοιπόν, παραπλήσιες έννοιες παρουσιάζονται και στην Ορθόδοξη θεολογία.

Από την ορθόδοξη δογματική, όπως διατυπώθηκε στην μακραίωνη πατερική παράδοση και επικυρώθηκε στις έχουσες Οικουμενικό Κύρος Συνόδους της Κωνσταντινουπόλεως (1341-1351) [15], απορρέει το δόγμα των Ενεργειών. Ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός τον 8ο αιώνα μίλησε για έναν άκτιστο και άτρεπτο Θεό -τον μόνο αδημιούργητο, ο οποίος δημιούργησε την συνεχώς μεταβαλλόμενη/ ρευστή κτιστή φύση [16]. Ο απειροδιάστατος Θεός είναι άκτιστος ουσία που διά των ακτίστων ενεργειών Του δημιούργησε την κτίση. Ο άνθρωπος ως κτίσμα αισθάνεται μονάχα τα αποτελέσματα της ακτίστου ενεργείας Του και θεώνεται (γίνεται άγιος), όταν μετέχει σε αυτήν κατά Χάριν, με την συμμετοχή του στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Ο (πανεπιστήμων) Μέγας Βασίλειος πίσω από την Φύση διέβλεπε την σοφία των ενεργειών του Θεού (Εξαήμερος Α΄, 7-9). Κατά την Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο όρος Θαβώρ, ο Κύριος επαρουσιάσθη στους μαθητές Του πλαισιωμένος από «άκτιστο φως» [17]. Τότε οι μαθητές βίωσαν την άκτιστη ενέργειά Του, γεύθηκαν Παράδεισο.

Εν τούτοις, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία απέρριψε αυτήν την διδασκαλία [18], ταυτίζουσα την ουσία του Θεού με την ενέργειά Του και θεωρούσα την χάρη του Θεού στον κόσμο κτιστή και συνεπώς κριτικά-αφαιρετικά προσδιορίσιμη. Αυτή δεν ήταν η πρώτη «αίρεση» (παρέκκλιση από τα συνοδικώς αναγνωρισμένα «Δόγματα της Πίστεως» και την ορθόδοξη παράδοση) των παπικών, αφού νωρίτερα είχαν προσθέσει αυθαίρετα στο Σύμβολον της Πίστεως το filioque (9ος-11ος αιών), ύστερα από πίεση των Γερμανών αυτοκρατόρων που ανταγωνίζονταν το Βυζάντιο πολιτικά [19]. Αυτή η «καινοτομία» εγκαινίασε την τάση των ρωμαιοκαθολικών για εκλογίκευση της θεολογίας και αποδοκιμασία της προσευχής [20] ως εσωτερισμού και μυστικού-μεταρσιωτικού βιώματος. Τα πάντα πλέον άρχισαν να είναι λογικώς διαχειρίσιμα και δεν έπρεπε να υφίσταται διαφορά στην μεθοδολογία των επιστημών και της θεολογίας. Κάπως έτσι, εκκολάφθηκε από ρασοφόρους διανοητές -σαν τον Θωμά Ακινάτη- το κίνημα του Σχολαστικισμού, που θα μπορούσε να παραπέμψει στην Ιερά Εξέταση όποιον αμφισβητούσε π.χ. το γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου. Με την πρόοδο της επιστήμης και την εναντίον του πολεμική, ο ρωμαιοκαθολικός Σχολαστικισμός ξεπεράσθηκε κατά την εποχή του μπαρόκ, αλλά ο καρπός των ορθολογιστικών αναλύσεών του ίσως να κληροδοτήθηκε στην (δυτική) νεωτερικότητα. Βέβαια, μέχρι τότε η παπική επιβολή δεν είχε περιορισθεί στις επιστήμες· η υλική θέση που διεκδικούσε μέσα στον κόσμο συγχρωτιζόταν και με άλλα πεδία ανθρωπίνης δραστηριότητος, όπως η πολιτική (βλ. παποκαισαρισμό) [21]. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Βατικανό και μεσαιωνικούς ηγεμόνες (λ.χ. Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσσα) κατά πρώτον ή νεωτερικά έθνη-κράτη κατά δεύτερον αποσκοπούσαν στην διανομή της εξουσίας, σε πρωτοκαθεδρία θεσμών. Μεταγενέστερα, ο υλιστικός προτεσταντισμός και άλλες κοινωνικοανατρεπτικές κινήσεις και ομάδες εκμεταλλεύθηκαν βέλτιστα τέτοιες δυσαρμονίες μεταξύ θρησκείας και πολιτικής, προκειμένου να προαγάγουν την νεωτερικότητα.

Δηλαδή η πίστη δεν πρέπει να συγχέεται με την επιστήμη; Τότε ποιο είναι το νόημα των πρώτων παραγράφων; Δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη Θεού και την ορθότητα της Ορθοδοξίας; -Όχι, δεν νομίζω, απλώς παρέχουν ενδείξεις. Αποδεικνύουν όμως ότι μεταξύ επιστήμης και Ορθοδοξίας δύναται και οφείλει να λαμβάνει χώρα γόνιμος (και για τις δύο πλευρές) διάλογος· συνυπάρχουν αρμονικώς και παραλλήλως, καθόσον επιστρατεύουν διαφορετικές μεθοδολογίες για διαφορετικούς σκοπούς. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο έχει εγκλωβισθεί σε ιδεολογικές προκαταλήψεις (θετικιστικές ή θρησκόληπτες). Όπως έχει επισημάνει και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, ο Θεός αποφεύγει τα πολλά «θαύματα», επειδή επιθυμεί να Τον αναζητήσει ο άνθρωπος αυτοβούλως, ώστε να Τον αγαπήσει. Η καθολική απόδειξή Του θα επέτασσε την λατρεία Του και θα σήμαινε τυραννία για την μικρότητα του ανθρώπου, καταλύουσα την θεόσδοτη ελευθερία της βουλήσεως εκείνου [22]. Επομένως, η επιστήμη μέσω λογικής διερευνήσεως και πειράματος ανακαλύπτει νόμους, ενώ η πίστη μέσω ψυχικής ασκήσεως και (δια)προσωπικού βιώματος δέχεται αποκάλυψη ακτίστου φωτός και «δογμάτων». Εξετάζουν δηλαδή με διαφορετική προοπτική την πραγματικότητα. Η επιστημονική διερώτηση περατώνεται στην παραγωγή τεχνολογιών που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, ενώ η πίστη (ή εμ-πιστο-σύνη) τελειούται στην βιωμένη και αγαπητική σχέση (και δια αυτής, στην βιωματική γνώση) μετά του προσώπου του Κυρίου. (*H (βιο)ηθική σαν φαινομενική σύγκλιση των δύο αφορά την κοινωνική διαχείριση των επιστημονικών επιτευγμάτων.)

Εξ άλλου, ο Χριστός το δήλωσε ξεκάθαρα: «ἀπόδοτε οὖν τά τοῦ Καίσαρος τῷ Καίσαρι καί τά τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ» (Κατά Ματθαίον 22:21). Ο Θεός Λόγος σαρκώθηκε μέσα στην κτίση Του για να λυτρώσει δια της σταυρικής αυτοθυσίας Του την ψυχή του ανθρώπου από το προπατορικό της αμάρτημα, διανοίγοντας γι’ αυτήν τις πύλες του Παραδείσου. Ο υλικός κόσμος είναι αυτός που είναι. Καθ’ όλην την διάρκεια της ιστορίας του, η σοφία της Θείας Πρόνοιας εναλλάσσεται με την φθαρτότητα του ανθρώπου (θανάτους, αδικίες) και το «προπατορικό αμάρτημά» του, το οποίο συμβολίζει την φθαρτότητα και σχετίζεται με την διαχρονική φαντασίωσή του να γίνει θεός με τις δικές του δυνάμεις (και ως εκ τούτου, επάγει τις παιδαγωγικές παρεμβάσεις της Θείας Πρόνοιας-Οικονομίας) [23]. Η ελεύθερη βούληση μπορεί να αναγάγει τον άνθρωπο σε κατά Χάριν θεό ή να τον υποβιβάσει σε κατά πράξιν δαίμονα. Ο υλικός κόσμος δεν είναι αγγελικός και ο Χριστός, σεβόμενος την ελευθερία μας, δεν τον αναποδογύρισε. Τόνισε την διαφθοροποιό δύναμη του χρήματος [24] και στάθηκε απέναντι στις αυθαιρεσίες της εξουσίας (Γραμματέων και Φαρισαίων), αλλά δεν έθιξε την κοσμική εξουσία ως φαινόμενο και πραγματιστική αναγκαιότητα. Ο Κύριος διδάσκει αγαθοεργίες και έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ενώ ευλογεί τις προσπάθειες των πιστών για την σώφρονα διαχείριση των επίγειων προβλημάτων. Σε πνευματικό επίπεδο, δεν υπάρχουν καλό και κακό ως αντίστροφες οντότητες όπως στην μανιχαϊστική ηθική· υπάρχει μόνον ο Θεός και η «απουσία» Του, το μὴ ὄν [25], στο οποίο πρώτος εξέπεσε ο εωσφόρος εξαιτίας της διεστραμμένης προαιρέσεως και του εγωισμού του. Υπάρχει μόνον το καλό και η διαστροφή της προαιρέσεως, εξαιτίας της οποίας το φως του Θεού εκλαμβάνεται ως καυστικό και ανεπιθύμητο. Εν τούτοις, στο σύντομο πέρασμά μας από την θνητή ζωή, αντιμετωπίζουμε ένα δυναμικό δίκτυο αλληλεπιδρωσών βουλήσεων και εργασιών, μέσα στο οποίο η Ορθοδοξία νουθετεί αλλά δεν προδικάζει. Η νομική διαρρύθμιση των ανθρωπίνων σχέσεων αποτελεί ευθύνη του κράτους.

Στο ορθόδοξο Βυζάντιο, όπως και στην μετέπειτα ορθόδοξη Ρωσία κατά περιόδους, αυτή η αντίληψη επικρατούσε και εκφραζόταν με την έννοια της «Συμφωνίας» ή «Συναλληλίας». Βάσει της Συμφωνίας, οι θεσμοί της Εκκλησίας και του Κράτους αλληλοσυμπληρώνονται, επιδεικνύοντας αμοιβαίο σεβασμό, ενώ ουδείς εξ αυτών θεωρεί ότι κυριαρχεί επί του άλλου [26]. Κατά τον Ιωάννη Τσιμισκή, ο Θεός είχε ορίσει τον αυτοκράτορα να μεριμνά για τα σώματα και τον πατριάρχη για τις ψυχές των Ρωμαίων [27]. Παρότι ουκ ολίγες φορές αυτοκράτορες παρενέβαιναν στα διοικητικά της εκκλησίας διότι είχαν την πολιτική δύναμη να το κάνουν, δεν ηδύναντο να αγγίξουν την θεολογική ουσία της Ορθοδοξίας (και όποτε τόλμησαν απέτυχαν παταγωδώς, αφού η ορθόδοξη παράδοση ήταν ριζωμένη στην λαϊκή συνείδηση) [28]. Αντιστρόφως, τα πολιτικά τεκταινόμενα ελάχιστα επηρεάζοντο από την εκκλησία ως θεσμό (πολλά γεγονότα της βυζαντινής ιστορίας μόνον ως χριστιανικά δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν). Παρά ταύτα, ένας στοιχειώδης «φόβος (=σεβασμός) Θεού» διέπνεε την σκέψη των πλείστων φορέων πολιτικών και κοινωνικών θεσμών. Ετούτο το πλαίσιο συνιστά αναγκαία και επαρκή συνθήκη για την δόμηση ενός κατά δύναμιν θεοσεβούς κράτους, το οποίο ο -ολίγον καισαροπαπιστής- C. Schmitt θα παραλλήλιζε με το «Κατέχον» [29] που συγκρατεί σε ασφαλή όρια τις πνευματικά αποδομητικές τάσεις εντός της κοινωνίας (βέβαια, τέλειο κράτος επί γης είναι ανέφικτο).

Κανονικά ως Εκκλησία ορίζεται το σύνολο των βαπτισμένων Χριστιανών με κεφαλή τον ίδιο τον Χριστό [30]. Οι Απόστολοι του Χριστού διέδωσαν την διδασκαλία Του και για την κατά τόπους τέλεση μυστηρίων και την πνευματική καθοδήγηση των πιστών έχρισαν επισκόπους, οι οποίοι με την σειρά τους έχρισαν ιερείς και νέους επισκόπους και ούτω καθεξής. Το ιερουργικό «δικαίωμα» ενός ιερωμένου απορρέει από την αποστολική διαδοχή του χρίσματός του. Στο Ευαγγέλιο αποκαλύπτεται με προσιτό τρόπο ο Λόγος του Θεού, ώστε αργότερα -προς αποφυγήν υποκειμενικών πλανών- να ερμηνευθεί από συνοδικώς επικυρωμένα πατερικά κείμενα αγίων (των «επιστημόνων» της πίστεως). Στο Ευαγγέλιο εντοπίζεται το πρώτο Μυστήριο της Εκκλησίας (ο Μυστικός Δείπνος). Δια των Μυστηρίων ο πιστός λαμβάνει την θεία χάρη του Αγίου Πνεύματος, κοινωνώντας με τον Θεό και τους συνανθρώπους του. Η τέλεση και η συνέχισή τους στον χρόνο, όπως και ολάκερη η Ορθοδοξία, βασίζεται στην έννοια της ζώσης Παραδόσεως [31]. Η προσευχή, τα πατερικά κείμενα, τα παραδείγματα αγίων της κάθε εποχής, οι Οικουμενικές Σύνοδοι (όπου αποτυπώνονται τα θεόπνευστα δόγματα) και η τέλεση των Μυστηρίων συγκροτούν ένα πλαίσιο εντός του οποίου διασφαλίζεται η σωτηρία του ανθρώπου. Η παράδοση κρίνεται σπουδαία σε όλες τις πτυχές της ζωής. Διαμορφώνει προσωπικές και συλλογικές ταυτότητες, κλίσεις, συμπεριφορές και τον βατήρα της περαιτέρω προόδου. Ομοίως και στην επιστήμη, ο Ισαάκ Νεύτων παρεδέχθη ότι μπόρεσε να δει μακριά επειδή πάτησε σε ώμους γιγάντων [32].

Αναφορικά με την ελληνική παράδοση, ίσως μία αρχέγονη σκυτάλη να έχει παραδοθεί από την εκκλησία του δήμου και τις χριστιανικές συνόδους στις ρωμαίικες κοινότητες επί τουρκοκρατίας και το ταπεινό χωριουδάκι της υπαίθρου, στο οποίο δεμένοι μεταξύ τους άνθρωποι έτυχε να περισώσουν πανάρχαια έθιμα. Δεν είναι του παρόντος να διερωτηθούμε πότε και πώς ράγισε η αλυσίδα, παρά να επισημάνουμε την καθοριστική συμβολή της Ορθοδοξίας στην διαιώνιση (και) της εθνικής μας παραδόσεως. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα «κρυφά» σχολειά, η συντήρηση της γλώσσης στα εκκλησιαστικά κείμενα, το «τιμημένο ράσο του 21’» και κυρίως οι μύθοι σχετικά με την Πόλη και την παλινόρθωση της Ρωμανίας.

Συνεπώς, αν και η Ορθοδοξία είναι υπερεθνική, όχι απλώς δεν υπονομεύει την έννοια του έθνους, αλλά ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των φορέων του δύναται να μπολιάσει την παράδοσή του. Παρά την αναντίρρητη ελληνική σφραγίδα της (γλώσσα Ευαγγελίων, βυζαντινή παράδοση κ.α.), είτε κοιτάξουμε στους σλαβικούς λαούς είτε στους εκχριστιανισθέντες πληθυσμούς της Αφρικής, θα διαπιστώσουμε ότι η Ορθοδοξία έχει εναρμονισθεί με την εντόπια λαογραφία. Επί τούτου, όταν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ανέλαβαν την ιεραποστολή σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη, δημιούργησαν ένα νέο αλφάβητο για τους προσηλύτους, ενώ η Κωνσταντινούπολις ανέχθηκε την θέσπιση τοπικών επισκοπάτων και πατριαρχείων. Όπως θα ανέμενε κανείς, η υπεράσπιση της «Ορθοδοξίας» ενίοτε εντασσόταν σε περισσότερο ή λιγότερο επιθετικές εθνικιστικές ρητορικές. Άλλως τε, το φαινόμενο πολιτικής διαπλοκής ρασοφόρων της εκκλησιαστικής ιεραρχίας μπορεί να συμβαίνει ακόμη και στις μέρες μας. Όταν οι Βούλγαροι ίδρυσαν την Εξαρχία στοχεύοντες στην προώθηση της ανθελληνικής δράσεως των κομιτατζήδων, οι Ελληνορθόδοξοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατεδίκασαν τον εκκλησιαστικό «εθνοφυλετισμό» (Μεγάλη Σύνοδος του 1872) [33], ο οποίος αναφέρεται στην πολιτική εργαλειοποίηση της Ορθοδοξίας για την πραγμάτωση εθνικιστικών επεκτατισμών και ερίδων. Στην Δευτέρα Παρουσία άπαντες θα κριθούν δικαίως ενώπιον του Θεού, ανεξαρτήτως καταγωγής. Κατά τ’ άλλα, από πουθενά δεν συνάγεται η δογματική εναντίωση της Ορθοδοξίας στο έθνος, την φυλή και άλλες φυσικά οριζόμενες έννοιες. Για να είμαστε ειλικρινείς, της είναι αδιάφορες από δογματικής πλευράς, όμως μπορεί να ευλογήσει οποιαδήποτε δίκαιη ενέργεια, όπως λ.χ. η περίθαλψη αναγκεμένων προσφύγων ή η υπεράσπιση πατρίδων, βωμών και εστιών [34].

Η παγκοσμιοποίηση, όπως εκτυλίσσεται στην πράξη ως μία άκρατη λύση των ορίων και ισοπέδωση της διαφορετικότητος, οδηγεί στην άκριτη ομογενοποίηση των ανθρώπων και των εθνών και ουδέποτε απετέλεσε πνευματικό πρόταγμα της Ορθοδοξίας. Η απορρέουσα εκ της ενότητος της «Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας» πνευματική οικουμενικότητα δεν προεξοφλεί ούτε προϋποθέτει πολιτική ή πολιτισμική παγκοσμιοποίηση. Εξ άλλου, δεν προκύπτει από τον Χριστιανισμό η γνωστική αντίληψη ορισμένων [35] ότι ο υλικός κόσμος είναι ελαττωματικά πλασμένος και πρέπει, χωρίς Θεό, να αποκαθαρεί με την οικουμενική επιβολή αποκλειστικά της δικής τους ιδεοληψίας. Τουναντίον, τέτοιες αντιλήψεις τείνουν να απογυμνώσουν τον Χριστιανισμό, υποβιβάζοντάς τον σε άθεο ουμανισμό. 



1. Oswald Spengler (1918), “Η Παρακμή της Δύσης: περιγράμματα μιας μορφολογίας της παγκόσμιας ιστορίας” Τόμ.Α΄ (Μορφή και Πραγματικότητα), μφρ. Λευτέρη Αναγνώστου, εκδ. Τυπωθήτω 2003.
2. Richard Feynman, “QED: The Strange Theory of Light and Matter”, Penguin 1990, σ.84
3. Γεώργιος Μαρτζέλος, “Γένεση και Πηγές του Όρου της Χαλκηδόνας”, εκδ. Πουρναράς 1986, σ.235-239
4. «...ἡ ἀρχὴ τῆς κοσμογονίας ὑποτίθεται, ὅτι διὰ πάντων τῶν ὄντων τὰς ἀφορμὰς καὶ τὰς αἰτίας συλλήβδην ὁ θεὸς ἐν ἀκαρεῖ κατεβάλλετο...», βλέπε: Γρη-γορίου Ἐπισκόπου Νύσσης, Ἀπολογητικὸς πρὸς Πέτρον τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ, περὶ τῆς Ἑξαημέρου PG 44, Patrologiae Graecae XLIV, ed. J.-P. Migne, Παρίσι 1863, σ.72.
5. Γρηγορίου Ἐπισκόπου Νύσσης, ό.π., σ.148.
6. Γένεσις 13:4, עָשָה (āśāh): https://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexi-con.cfm?t=kjv&strongs=h6213 (ανακτήθηκε τον Απρίλιο του 2020).
7. Ewen Callaway, “Genetic Adam and Eve did not live too far apart in time”, Nature (06/08/2013); doi:10.1038/nature.2013.13478.
8. Paul Davies, “The Origin of Life”, Penguin 2003, σ.28.
9. Κωνσταντίνος Καλαχάνης, Ευστράτιος Θεοδοσίου, Ευαγγελία Πάνου, Βα-σίλειος Μανιμάνης, “Η αντίληψη του χρόνου από τον άνθρωπο κατά την διδασκα-λία του Ιωάννη Φιλοπόνου και η συσχέτισή της με την Ειδική και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας”, Physics News 4o τεύχος (Δεκέμβριος 2012), σ.13-17.
10. Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλος, “Η "Θεολογία" του Χρόνου”, Ιερόν Ησυχαστήριον Παντοκράτορος Μελισσοχω-ρίου,https://www.impantokratoros.gr/D91E4735.el.aspx (ανακτήθηκε τον Απρίλιο του 2020).
11. Benjamin Libet, “Unconscious cerebral initiative and the role of conscious will in voluntary action”, Behavioral and Brain Sciences 1985; 8(04), σ.529-566.
12. Soon C, Brass M, Heinze HJ et al, “Unconscious determinants of free deci-sions in the human brain”, Nat Neurosci 2008; (11): σ.543-545.
13. Lohse M, Schweizer C, Price HM et al, “Exploring 4D quantum Hall physics with a 2D topological charge pump”, Nature 553 (2018), σ.55-58.
14. Matt Williams, “A universe of 10 dimensions”: https://phys.org/news/2014-12-universe-dimensions.html (ανακτήθηκε τον Απρίλιο του 2020).
15. Ιωάννης Καρμίρης, “Τα δογματικά και συμβολικά μνημεία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας” Τόμ.Α΄, Αθήνα 1960, σ.348.
16. Ιωάννου Δαμασκηνού, “Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου πίστεως”, μτφρ: Νίκος Ματσούκας, εκδ. Πουρναράς 2002, Κεφάλαιο Γ΄.
17. Κατά Ματθαίον 17:1-9, Β΄ Επιστολή Πέτρου Α:10-19. To δόγμα περί α-κτίστου ενεργείας διετυπώθη από τους Ησυχαστές (βλ. Άγιο Γρηγόριο Παλαμά) κατά τον 14ο αιώνα.
18. Ciro Giannelli, “Un progetto di Barlaam per l'unione delle chiese”, In Mis-cellanea Giovanni Mercati, vol. 3, “Studi e Testi”, no.123, Βατικανό 1946.
19. Gregory Dix, “The shape of the liturgy”, Continuum, Λονδίνο 2005, σ.485-488.
20. Η ευχή των ησυχαστών κατά την νοερή προσευχή: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησόν με τὸν ἁμαρτωλόν».
21. Ως παποκαισαρισμός ορίζεται η προσπάθεια της εκκλησιαστικής αρχής να ασκήσει πολιτική εξουσία ή να υποτάξει την πολιτεία στην αρμοδιότητά της. Αντιστρόφως, ως καισαροπαπισμός (ή εραστιανισμός) ορίζεται η προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας να υποτάξει την εκκλησία, θεωρούσα τον αρχηγό του κράτους ως αρχηγό και της εκκλησίας και επεμβαίνουσα σε θρησκευτικές υποθέσεις. Στην αναγεννησιακή Ιταλία, η μεν φιλοπαπική παράταξη των Γουέλφων εξέφραζε το ιδανικό του παποκαισαρισμού και η δε φιλοαυτοκρατορική παράταξη των Γιβελλίνων αυτό του καισαροπαπισμού.
22. Βλέπε: «Η Απόλυτη Ελευθερία - π. Νικόλαος Λουδοβίκος | Νέκταρ Ψυχής», https://youtu.be/O3aysrG3DlE.
23. «ὃν γὰρ ἀγαπᾷ Κύριος παιδεύει», Πρὸς Ἐβραίους Ἐπιστολὴ Παύλου 12:6. Αργότερα, οι Βυζαντινοί απέδωσαν αρκετές θεομηνίες στην Θεία Οικονομία και τους παιδαγωγικούς σκοπούς της.
24. Κλασικό παράδειγμα η ιστορία του πλουσίου νέου στο κατά Ματθαίον 19:16-26. Σημαντικός και ο συμβολισμός του 30 αργυρίων της προδοσίας.
25. Ἰωάννης Δαμασκηνός, Περί διαβόλου και δαιμόνων, Ἔκδοσις ἀκριβὴς της ὀρθοδόξου πίστεως (συντ. Ν. Ματσούκας), Πουρναράς 1992, σελ.107.
26. Stanley Harakas, “Living the Faith: The Praxis of Eastern Orthodox Ethics”, Light and Life Publishing Company 1993, σ.259-293.
27. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, “Γιατί το Βυζάντιο”, εκδ. Μεταίχμιο 2012, σ.73, 259-60, 263.
28. Επί παραδείγματι, η καθολική αμφισβήτηση από κλήρο και λαό της στημένης συνόδου Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-9) για την ένωση παπικής και ορθοδόξου εκκλησίας.
29. Ο ρωμαιοκαθολικός Carl Schmitt στην «Πολιτική Θεολογία» του (1922), φλερτάροντας λίγο με γιβελλίνικο εραστινισμό, παραλλήλισε την έννοια του «Κατέχοντος» στην Β΄ Προς Θεσσαλονικείς Επιστολή Παύλου (2:7) με τον κοινωνικό ρόλο του χριστιανικού κράτους.
30. «καὶ αὐτός ἐστιν ἡ κεφαλὴ τοῦ σώματος, τῆς ἐκκλησίας» (Προς Κολοσ-σαείς 1:18), «ἥτις ἐστὶ τὸ σῶμα αὐτοῦ» (Προς Εφεσίους 1:23).
31. Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης (1899), “Ορθόδοξος Ιερά Κατήχησις”, εκδ. Ρηγόπουλου, Θεσσαλονίκη 2001, σελ.177.
32. Isaac Newton, “Letter from Sir Isaac Newton to Robert Hooke”, Historical Society of Pennsylvania: https://discover.hsp.org/Record/dc-9792/Description#tabnav (ανακτήθηκε τον Απρίλιο του 2020).
33. Μανουήλ Γεδεών, “Ἔγγραφα Πατριαρχικὰ καὶ συνοδικὰ περὶ τοῦ Βουλγαρικοῦ Ζητήματος (1852-1873)”, Ἐν Κωνσταντινουπόλει ἐκ τοῦ Πατριαρχικοῦ Τυπογραφείου, 1908, σ.392-426.
34. Σε αυτό συνηγορεί η αγιοκατάταξη πολεμιστών και βασιλέων, λ.χ.η απότιση εκκλησιαστικών τιμών στον αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη (στην δε ρωσορθόδοξη παράδοση παρουσιάζονται ακόμη περισσότερα τέτοια παραδείγματα). Άλλωστε, τα σώματα του στρατού έχουν από έναν άγιο προστάτη (π.χ. η αγία Βαρβάρα για το πυροβολικό).
35. Περί της ενδεχομένου επιρροής του νεογνωστικισμού σε νεωτερικά ιδεολογήματα, βλέπε: Eric Voegelin (1959), Science Politics & Gnosticism, όπου επιχειρείται μία ενδιαφέρουσα σύζευξη μεταφυσικής και πολιτικής φιλοσοφίας.


Γιάννης Σαρρής


17 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το έργο σας!!
    Θα ήθελα να σας επισημάνω κάποια θέματα τα οποία έχουν περάσει απαρατήρητα από τον πατριωτικό χώρο.
    Η Αριστερά μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ πέρασε σε άλλους χώρους και τους διέβρωσε ή δημιούργησε νέες τάσεις. Ένας από τους χώρους που δέχεται συστηματικά και επιδέξια την επίθεση της αριστερής προπαγάνδας είναι η Ορθοδοξία. Κομμουνιστές ιερείς όπως ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης, ο Μεταλληνός και ο μητροπ Ιερόθεος της Ναυπάκτου προωθούν ένα είδος χριστιανοκομμουνισμού. Δηλαδή χρησιμοποιούν τον Χριστιανισμό για να δικαιώσουν και να προωθήσουν τον κομμουνισμό και τον ανεθνισμό. Ειδικά ο Ρωμανίδης και ο Μεταλληνός με το Ρωμηοσυνισμό τους που είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του κομμουνισμού της ΕΣΣΔ, με τη διαφορά ότι οι προλετάριοι του Μαρξ έγιναν οι Ρωμηοί του Ρωμανίδη. Δηλαδή αντιλαμβάνονται την Εκκλησία σαν έναν προλεταριακό διεθνισμό όπου οι ιδιαίτερες ταυτότητες των ορθόδοξων λαών χάνονται. Γιαυτό προτιμούν τη λέξη Ρωμηός(=προλετάριος) αντί του Έλληνας
    Επίσης στρέφουν την Ορθοδοξία ενάντια στο έθνος διότι θεωρούν ότι δεν αναγνωρίζει φυλές, έθνη και σύνορα. Ο Ιερόθεος μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «Γέννημα και θρέμμα Ρωμηοί» θέλοντας να αποδείξει την αντίθεση μεταξύ ορθοδοξίας και εθνικής συνειδήσεως επικαλούμενος ότι ο εθνοφυλετισμός καταδικάστηκε ως αίρεση το 1872. Αυτό το βιβλίο έχει κάνει τεράστια ζημιά στους πιστούς, οι οποίοι το αποδέχονται πλήρως και αρνούνται κάθε εθνικιστική θέση ως μη συμβατή με την ορθόδοξη οικουμενικότητα. Έτσι οι ορθόδοξοι με το Ρωμηοσυνισμό καταλήγουν να γίνονται μαρξιστές χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ο Ρωμηοσυνησμός είναι μια κερκόπορτα από την οποία παιρνούν οι αριστεροί την προπαγάνδα των παγκοσμιοποιητών με χριστιανική δικαιολόγηση.

    Ένα ακόμα σύγχρονο βιβλίο του Ρωμηοσυνησμού είναι το "Οικουμενκή Ρωμανία" του Ιωάννη Νεονάκη
    Δυστυχώς ο Ρωμανίδης έκανε τεράστια ζημιά στις πολιτικές απόψεις των ορθοδόξων μετατρέποντας τους σε αριστερούς. Και αυτό θα πρέπει κάποιος να το καταγγείλει και να ξυπνήσει τους πιστούς.
    Καλό θα ήταν να γράψετε ένα άρθρο για το πρόβλημα του Ρωμησυνισμού

    Επίσης γράψτε ένα άρθρο για το ιδεώδες του "ελληνοχριστιανικού πολιτισμού" το οποίο το αρνούνται ΟΛΟΙ οι θεολόγοι και ιερείς ως εθνικιστικό ιδεολόγημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς, καλή χρονιά! Θίγετε ένα πολύ μεγάλο και πολυεπίπεδο ζήτημα για την ικανοποιητική διαλεύκανση του οποίου δεν θεωρούμε εαυτούς αρμοδίους, αλλά θεωρούμε αναγκαίο τον ικανοποιητικό ορισμό εννοιών, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
      Η σχέση της πολιτικής με την πίστη, η σχέση των κοσμικών υποθέσεων με την μεταφυσική, αποτελεί ένα θέμα που έχει απασχολήσει πλείστους πολιτισμούς αρχαιόθεν. Προσωπικά ασπάζομαι το "απόδοτε τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ". Η ΙΔΑΝΙΚΗ σχέση παραλληλίας (και όχι σύγκλισης) μεταξύ πολιτικής εξουσίας και θρησκευτικής αρχής στο ύστερο Βυζάντιο εκφραζόταν με τον όρο "Συμφωνία". Η δόμηση του κράτους (την οποία πραγματεύονται ιδεολογίες, όπως πχ κομμουνισμός) και η διασάφηση της έννοιας του έθνους αποτελούν αντικείμενα θεωρητικής ή εφηρμοσμένης πολιτικής και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε θρησκευτικά δόγματα (της Ορθοδοξίας, τουλάχιστον). Ένας οποιοσδήποτε ρασοφόρος δικαιούται ασφαλώς να αρθρώσει λόγο περί αυτών, αλλά τότε περνά στη σφαίρα της (προσωπικής ή όχι) ιδεολογίας.
      Αναγνωρίζουμε την αξία των π.Ρωμανίδη και π.Μεταλληνού ως θεολόγων, αλλά εάν απηρνούντο τον ελληνισμό ως βιοπολιτισμική οντότητα θα διαφωνούσαμε καθέτως μαζί τους. Ομοίως διαφωνούμε με κάποιους Νεοέλληνες εθνικιστές που αντιμετωπίζουν ιδεολογικά τον Χριστιανισμό και, αδιαφορούντες για την μεταφυσική του υπόσταση, θέλουν απλώς να τον εργαλειοποιήσουν πολιτικά. Προσωπικά δεν έχω υπ' όψιν μου, πάντως, κάποια φιλοκομμουνιστική τοποθέτηση των δύο προαναφερθέντων.
      Πιστεύω ότι μία ωφέλιμη ιδέα που θα μπορούσαμε να δανειστούμε εμείς οι εθνικιστές από τον ιδεολογικό χώρο της "νεοορθοδοξίας" είναι ο κοινοτισμός (δεν ξέρω εάν αναφέρεστε σε αυτόν ως "κουμμουνισμό"), ένας κοινοτισμός όπως τον είχε ορίσει ο Ίων Δραγούμης, ο οποίος στηριζόταν στις παραδόσεις και την πραγματική διαπροσωπική σχέση των Ελλήνων-μελών της κοινότητας και αντλούσε την έμπνευσή του από την προνεωτερική-προαστική άνθηση της ελληνικής επαρχίας (και όχι φυσικά από σχέσεις παραγωγής και τον Μαρξ).
      Μπορείτε να μου πείτε, δικαίως, ότι μια τέτοια "κοινότητα" μπορεί να είναι ανέφικτη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Συζητήσιμο αυτό και φυσικά απαιτεί ολιστική προσέγγιση (ούτε μόνο πολιτική-οικονομική ούτε μόνο μεταφυσική).
      Όσον αφορά το όνομα του "Ρωμηού" (το οποίο αντιπαθώ πρωτίστως για ιστορικούς λόγους), ένα πράγμα θα πω. Τον μεσαίωνα και οι Γερμανοί αυταπεκαλούντο περιστασιακά "Ρωμαίοι" (<"Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία"). Σήμερα τους αποκαλούμε Γερμανούς, αλλά οι ίδιοι αυταποκαλούνται Τεύτονες (Deutschen). Ο ίδιος λαός είναι.
      Σε επόμενο μήνυμα, θα αναφερθώ εν τάχει στην λογική αντίδραση που βρήκε στον ελλαδικό χώρο, κυρίως από ορθοδόξους, η επιβολή του δυτικού μοντέλου έθνους-κράτους.

      Διαγραφή
    2. Ο όρος "ελληνοχριστιανικός πολιτισμός" είναι μία πολιτισμική-ιστορική έκφραση και δεν καταλαβαίνω πώς δύναται να την αποδομήσει ένας λογικός άνθρωπος. Μόνο μία έκφραση του τύπου "ελληνοχριστιανική θρησκεία" (=μπέρδεμα κτιστού (έθνος) με άκτιστο (Θεός)) δύναται να αποδομηθεί (δικαίως) από ορθοδόξους ιερείς-θεολόγους.
      Την περίοδο πριν την ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρχαν δύο κυρίαρχες απόψεις. Η μία, εμφανώς επηρεασμένη από τις εξελίξεις στην δυτική Ευρώπη (ήτις τελικώς υπερίσχυσε), ήθελε μια επανάσταση εδώ και τώρα για δημιουργία ενός έθνους-κράτους, που ασφαλώς θα περιελάμβανε μικρό κλάσμα της γεωγραφικής εκτάσεως του μείζονος ελληνισμού. Η άλλη άποψη εναντιωνόταν στην άμεση επανάσταση και πρότεινε την κατάληψη θέσεων-κλειδιών της οθωμανικής αυτοκρατορίας από Έλληνες, προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο των δομών της και η αυτοκρατορία να πέσει στα χέρια τους σαν ώριμο φρούτο, μετατρεπόμενη σε βυζαντινή-(οθωμανοβυζαντινή;). Η άποψη αυτή (που μάλλον συμμεριζόταν ο Καποδίστριας) δεν ήταν παράλογη, εφόσον οι Έλληνες έμποροι μαζί με τους Εβραίους (που εφήρμοσαν σε διάφορα μέρη αυτήν την τακτική) και τους Αρμενίους αποτελούσαν την οικονομική ελίτ της αυτοκρατορίας. Πολλοί μεγαλόσχημοι ιεράρχες της Εκκλησίας, ίσως από φόβο για τις δυτικές ιδέες του αθέου διαφωτισμού, τάχθηκαν υπέρ της τελευταίας απόψεως. Οι διάφοροι Μεταλληνοί-Ρωμανίδηδες διέσωσαν έως και τον 20ο αιώνα αυτήν την αντίδραση, για να ομιλήσουν κατά της "Δύσεως" (μπορεί να ήταν και αναγκαία δεδομένου ότι η ελλαδική εκκλησία είχε δεχθεί μέχρι τότε ορισμένες προτεσταντικές επιρροές λόγω Βαυαροκρατίας).
      Στο τέλος, όπως γνωρίζουμε, επικράτησε η πρώτη άποψη και οι Έλληνες επωμίσθηκαν ένα ξενόφερτο κρατίδιο που ακόμη και σήμερα δεν το αντιμετωπίζουν με περισσότερη εμπιστοσύνη απ' ότι την οθωμανική αυτοκρατορία τότε. Ο μείζων ελληνισμός προοδευτικά εξαφανίσθηκε και πλέον -με τις πολιτικές αυτού του κρατιδίου- κοντεύει να εξαφανισθεί και ο εγχώριος ελληνισμός, όπως έχει ευστοχότατα επισημάνει ο Γεώργιος Κοντογιώργης. Ανέφερα τον μεγάλο διανοητή Κοντογιώργη επειδή δείχνει να ασπάζεται τόσο τον "κοινοτισμό" των "νεορθοδόξων" όσο και την ιστορική, πολιτισμική και φυλετική ενότητα του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
      Δεν εξωραϊζω την δεύτερη άποψη και δεν γνωρίζω εάν με την εφαρμογή της ο ελληνισμός προόδευε ή οπισθοδρομούσε (δεν μπορούμε να κρίνουμε υποθέσεις εναλλακτικής ιστορίας). Σίγουρα όμως η πρώτη άποψη δεν είχε αίσια έκβαση και μακάρι να βρισκόταν ένας τρόπος για να έχει.

      ΥΓ. Τον πρώτιστο και ακριβέστερο ορισμό του έθνους (ως κοσμικού φαινομένου) τον έχει δώσει ο Ηρόδοτος, όχι κάποιο ιερατείο.

      Διαγραφή
    3. Όσον αφορά την "καταδίκη του εθνοφυλετισμού" το 1872, στο άρθρο εξηγείται πως επρόκειτο για ενδοεκκλησιαστικό εθνοφυλετισμό. Τουτέστιν, είχε καταδικασθεί η εθνικιστική εργαλειοποίηση της Ορθοδοξίας, όχι -φυσικά- οι εθνικές παραδόσεις και οι φυλετικά διαφοροποιούμενοι απλότυποι των χρωμοσωμάτων.

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά!!! Και του χρόνου στην Πόλη!!!
    Είμαι ο ίδιος σχολιαστής και μάλλον θα ακολουθήσει μια σειρά 2 ή 3 σχολίων λόγω χώρου.
    Ας αρχίσουμε με το πρώτο

    Καταρχάς εγώ είμαι Δεξιός και όχι απλώς εθνικιστής. Η Δεξιά πιστεύει στην Αλήθεια και στην Ελευθερία. Άρα ο Δεξιός είναι φιλαλήθης και φιλελεύθερος. Επομένως στη Δεξιά το υπερβατικό προηγείται του κοσμικού, αλλά δεν το αναιρεί. Γιαυτό η Δεξιά είναι και εθνικιστική
    Αυτοί οι «Νεοέλληνες εθνικιστές» στου οποίους αναφέρεστε είναι αριστεροί εθνικιστές (= φασίστες). Δηλαδή πιστεύουν σε έναν αιρετικό εθνικισμό όπου είναι απόλυτα κοσμικός με ελάχιστο ενδιαφέρον για τις υπερβατικές Αλήθειες. Το υπερβατικό στοιχείο (πχ θρησκεία) το χρησιμοποιούν προπαγανδιστικά για να δικαιώσουν τις κοσμικές (=εθνικιστικές και όχι μόνο) βλέψεις τους. Για τους αριστερού εθνικιστές (φασίστες) ο χριστιανισμός είναι αποδεκτός όχι επειδή είναι η Αλήθεια, αλλά επειδή συμβάλλει στην ενότητα και την ομοιογένεια του έθνους και προωθεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Δεξιά δέχεται το Χριστιανισμό επειδή πιστεύει ότι είναι η Αλήθεια, άσχετα με το εθνικό συμφέρον το οποίο είναι δευτερεύον ζήτημα.
    Οι άνθρωποι που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο τον χώρο μας με τον φασισμό αποτελούν οπισθοδρόμηση και δεν καταλαβαίνουν ότι ο φασισμός είναι παραλλαγή του μαρξισμού που απλώς έχει αφαιρέσει τα φιλελεύθερα μηδενιστικά στοιχεία του και γιαυτό άλλωστε φαίνεται να είναι «δεξιά ιδεολογία». Δηλαδή αντιλαμβάνεται δεξιές- υπερβατικές έννοιες με μαρξιστικό – κοσμικό τρόπο. Εκεί είναι η παγίδα.
    Επειδή και εγώ σαν Δεξιός χρησιμοποιώ πάντα το ψευδώνυμο «φιλαλήθης» από εδώ και πέρα θα σχολιάζω με την υπογραφή "Δεξιός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποδεχόμαστε, ασφαλώς, μία (προ 1789) Δεξιά υπερβατικού νοήματος, που προτάσσει την Αλήθεια και την Ελευθερία (ιδίως την αλήθεια, διότι μέσω αυτής κατακτάς και την ελευθερία, ενώ το αντίστροφο δεν είναι πάντα εφικτό). Ωστόσο, αποφεύγουμε την πολιτική χρήση αυτής της λέξεως άνευ ορισμού της, εφόσον οι πολλοί σκέπτονται συνειρμικά την Θάτσερ, τον Φρήντμαν ή -ακόμη χειρότερα- την νουδούλα και τον καπιταλισμό (*δεν δηλώνουμε ιδεολογικοί αντικαπιταλιστές, το καλλίτερο πολιτικο-οικονομικό σύστημα είναι αυτό που αποδίδει καλλίτερα σε κάθε διαφορετική περίσταση και χαίρει της λαϊκής-κοινοτικής συναινέσεως). Υποθέτω, επιπλέον, ότι χρησιμοποιείτε την λέξη αριστερά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπό τις έννοιες του αντι-πολιτισμού, της κακοδαιμονίας και της αποδομητικής εντροπίας.
      Εύστοχος ο σχολιασμός σας περί (νεο)φασισμού (μίας επίσης πολύσημης έννοιας, που ακόμη και από τους θεμελιωτές του οριζόταν δύσκολα). Ο (αυθεντικός) φασισμός μπορεί να ξεκίνησε ως αντίδραση στην νεωτερικότητα αλλά διέπετο σαφώς υπό νεωτερικών στοιχείων (πέραν των μαρξογενών θεωρήσεών του, ο καλλιτεχνικός φουρουρισμός ήταν παράδειγμα κατανοητό απ' όλους), όπως άλλωστε και ο δαρβινο-νιτσεϊκός εθνικοσοσιαλισμός. Κατ' εμέ, τέτοιες "μολύνσεις" δεν φανέρωναν ασυνέπεια, γιατί αμφιβάλλω εάν εφικτή η συντήρηση ή πιστή αναβίωση της παραδοσιακής δεξιάς των ντε Μαιστρ και Ντονόσο Κορτές (που ήσαν συμπτωματικώς και οι θεμελιωτές της "πολιτικής θεολογίας") σε οποιοδήποτε άλλο ιστορικο-πολιτιστικό πλαίσιο πέραν του ιδικού των μετεπεναστατικού. Το μείζον ζήτημα είναι υπό ποία μορφή οφείλει να ανθήσει σήμερα μια υπερβατική Δεξιά, στην εποχή της "μετα-ανθρώπινης" παγκοσμιοποιήσεως.
      Η ιστορία των ιδεών λοιπόν παρουσιάζει πολυπλοκότητα και μία σχετικότητα επιτάσσουσα ακριβολογία (πόσω δε μάλλον ζητήματα αμιγούς μεταφυσικής). Εδώ κλείνει η παρένθεση.

      Διαγραφή
  3. Ας έρθουμε τώρα στον Ρωμηοσυνισμό
    Κατά το Ρωμηοσυνισμό είμαστε ένας νέος λαός που διαμορφώθηκε στην Ύστερη Αρχαιότητα και το Μεσαίωνα στη Ρωμανία με κύριο συστατικό της ταυτότητας μας τη θρησκεία. Όλος αυτός ο απροσδιόριστος πληθυσμός αποτελεί ένα νέο έθνος το που βασίζεται μόνον στην Ορθοδοξία. Δηλαδή η Ορθόδοξη Εκκλησία γέννησε ένα νέο έθνος στην Ιστορία , το Ρωμαίικο. Ο Μεταλληνός μάλιστα μας το εξηγεί ξεκάθαρα ότι στο Ρωμηοσυνισμό «υπάρχει ταύτιση εθνικής και εκκλησιαστικής ταυτότητας». Αυτό σημαίνει ότι αυτό που κάνει τον Έλληνα είναι η Εκκλησία του και όχι η Ιστορία, η φυλή και ο πολιτισμός του. Αν λοιπόν αύριο όλα τα εκατομμύρια λαθρομεταναστών βαπτισθούν Ορθόδοξοι και επομένως αποκτήσουν κοινή εκκλησιαστική συνείδηση με εμάς, τότε θα είναι και καθ όλα Έλληνες όπως εμείς. Το εθνικό μας όνομα, το οποίο μοιραζόμαστε με όλους τους άλλους ορθόδοξους λαούς, είναι το «Ρωμηοί», ενώ το «Έλληνας» θα πρέπει να διατηρήσει τη αρχαία – παγανιστική σημασία του. Επίσης κατά το Μεταλληνό «η εθνικότητα κατισχύει όπου απωθείται η Ορθοδοξία».
    Εδώ έχουμε την πρώτη ένδειξη μαρξικού σχήματος. Κατά τον Μαρξ η οικονομία είναι βάση και όλα τα υπόλοιπα το εποικοδόμημα και οι αντανακλάσεις της βάσης. Στο Ρωμηοσυνισμό η βάση είναι η θρησκεία και κυρίως η Εκκλησία, όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν την ταυτότητα του ανθρώπου (φυλή, γλώσσα, πολιτισμός, ιστορικό βάθος, πρόγονοι) είναι το εποικοδόμημα και η αντανάκλαση της Θρησκείας. Έτσι, ό,τιδήποτε δεν αποτελεί αντανάκλαση της θρησκείας θα πρέπει να εκτοπιστεί και από την ταυτότητα του ανθρώπου που αποτελεί το νέο έθνος των Ρωμηών.
    Ο Υλιστικός μονισμός του Μαρξ έγινε Θρησκευτκό – Εκκλησιαστικός μονισμός στο Ρωμηοσυνισμό του Μεταλληνού και του Ρωμανίδη. Στο Μαρξ τα πάντα πηγάσουν και εξηγούνται από την οικονομία-παραγωγή. Στους Ρωμηοσυνιστες τα πάντα πηγάζουν και εξηγούνται από την θρησκεία.
    Χαρακτηριστικά του είναι η άρνηση της προχριστιανικής ελληνικής αρχαιότητας με σχεδόν όλο το πολιτισμικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο της. Άλλωστε, αφού η αρχαία μας ιστορία δεν πηγάζει από τη νέα θρησκεία θα πρέπει να την απορρίψουμε ως μη Ρωμαίικη. Εμείς οι Έλληνες είμαστε ο μόνος ορθόδοξος λαός με αξιόλογο πολιτισμό που προϋπάρχει του Χριστού και αυτό τους ενοχλεί. Διότι καταστρέφει την κομμουνιστικού τύπου ομοιογενοποίητική τάξη των Ρωμηών (προλετάριων) που θέλουν να δημιουργήσουν σε συνδυασμό με τους άλλους ορθόδοξους λαούς που η ιστορία τους ξεκινά μετά τον εκχριστιανισμό τους.
    Έτσι, τεμαχίζουν την Ιστορία μας και υποβαθμίζουν τον αρχαίο μας πολιτισμό και τη φιλοσοφία μας έναντι της Πατερικής Θεολογίας (την οποία επίτηδες θεωρούν εντελώς άσχετη με την ελληνική σκέψη, και απόλυτα ιουδαιοκεντρική) για να εξισώσουν τις Ιστορίες και να δημιουργήσουν μια κοινή Ιστορία του νέου έθνους των Ρωμηών που θα έχει ως αφετηρία τη Ρωμανία και τον Μέγα Κωνσταντίνο που είναι «ο πρώτος Ρωμηός». Αντιλαμβάνονται την ιστορία των Ρωμηών σαν μια αντίστοιχη Ιστορία προλεταριάτου όπου Ρωμανία=ΕΣΣΔ και Ορθοδοξία = Μαρξολενινισμός. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν ομιλούν για ορθόδοξη οικουμενικότητα δεν εννοούν μονάχα τη θρησκευτική οικομενικότητα που θα ήταν και το σωστό. Αλλά και την πολιτική οικουμενικότητα δηλαδή μία παραλλαγή της παγκοσμοιοποίησης και του σχεδίου Καλέργη, αλλά στο χώρο της Ορθοδοξίας. Δηλαδή χρησιμοποιούν την Ορθοδοξία σαν πολιτική ιδεολογία. Αντιλαμβάνονται μία υπερβατική έννοια με κοσμικό τρόπο και τη χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν κοσμικά(=κομμουνιστικά) ιδεολογήματα.

    Δεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχέτως της απόψεως των Μεταλληνών, εδώ κρίνεται αναγκαία μία ευσύνοπτη εξιστόρηση της "εθνικής συνειδήσεως" στο Βυζάντιο, που παρουσιάζει αντίστροφη εξέλιξη απ' ότι στον αρχαίο ελληνισμό. Την ομηρική περίοδο, οπόταν η κοινωνία διαρθρωνόταν σε γένη, η αίσθηση ενότητος μεταξύ των μελών της ήταν φυλετική. Κατά την κλασική περίοδο, μετά την αποικιακή επέκταση και την ανάπτυξη εμπορίου και νομίσματος, ο επακόλουθος κοσμοπολιτισμός προσέδωσε μια πολιτισμική διάσταση στον όρο του "Έλληνος". Στην ελληνιστική και ιδίως στην περίοδο της Pax Romana, ο αρχαίος πολιτισμός έδυε (όπως π.χ. σήμερα ο δυτικός) και εκδήλωνε όλα τα συμπτώματα που περιγράφει ο Spengler στην Παρακμή της Δύσεως. Επικρατούσε παγκοσμιοποίηση και θρησκευτικός συγκρητισμός. Τα αρχαία έθνη έπαυσαν να παράγουν πολιτισμό, ακολούθησε πνευματική αποτελμάτωση, με τις εθνικές συνειδήσεις να ατονούν. Ένας Σύρος λάτρης του δωδεκαθέου εθεωρείτο "Έλλην". Αλλά ακόμη και αυτή η "ελληνική θρησκεία" που υπερασπίστηκε ο Ιουλιανός αποτελούσε αντανάκλαση των μεταφυσικών δοξασιών της Μέσης Ανατολής (της οποίας ο πολιτισμός τότε αναζωπυρωνόταν), όπως και η συγκρητιστική ρωμαιοανατολίτικη θρησκεία του Μιθραϊσμού (που έμοιαζε αρκετά με τον Χριστιανισμό). Πρέπει γίνει κατανοητό ότι σε αυτές τις μηδενιστικές συνθήκες γεννήθηκε ο Χριστιανισμός και ακριβώς εξαιτίας αυτής της υπαρξιακής αγωνίας στη Δύση είχε τέτοια επιτυχία. Χάρη σε αυτόν ξεκίνησε ένας νέος, μεγάλος πολιτισμικός κύκλος. Στην ύστερη ρωμαϊκή αυτοκρατορία (όπου ο Καρακάλλας είχε αποδώσει την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτου σε όλους) και στο πρώιμο Βυζάντιο υπήρχε μια ασαφής και περισσότερο θρησκευτική αντίληψη για το έθνος (οι πηγές ανέφεραν ακόμη και βαρβαρικούς παγανιστικούς σαν "έλληνες"). Όταν αργότερα οι ανατολικοί λαοί αποσχίστηκαν από την αυτοκρατορία (ασπαζόμενοι διάφορες αιρέσεις), η έννοια του Ρωμαίου άρχισε να αποκτά και πολιτισμική χροιά. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε στην εικονομαχία, όταν η ελληνοκεντρική εικονική νοοτροπία νίκησε την σημιτική ανεικονική. Κατά τις σταυροφορίες και ιδίως μετά το 1204, οι "Ρωμαίοι" συνειδητοποίησαν την εθνική τους μοναδικότητα σε σχέση και με τους Χριστιανούς της Δύσεως. Στο μεταξύ, η κλασική παιδεία ήταν της μόδας ήδη από την μακεδονική δυναστεία. Ο Νικήτας Χωνιάτης και η Άννα Κομνηνή δήλωναν υπερηφάνεια για την "ελληνική" παιδεία τους, ενώ αργότερα οι βασιλείς της Νικαίας Βατάτζης και Λάσκαρις θα διετράνωναν την καταγωγή τους από "ελληνικά γένη". Κάπως έτσι λοιπόν οι λέξεις Ρωμηός, Έλλην και Γραικός (οι Ευρωπαίοι από την ρωμαϊκή εποχή ποτέ δεν σταμάτησαν να μας αποκαλούν έτσι) έγιναν συνώνυμες. Ο ακριβής ορισμός τους εξαρτάται από το ιδεολογικό εφαλτήριο του καθενός. Η άποψή μας έχει ήδη παρουσιασθεί.

      Διαγραφή
  4. Συνέχεια...
    Ο «Αριστερός άνθρωπος» έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε ο,τιδήποτε για να πετύχει τα σχέδια του. Ο χώρος μας όμως δεν γνωρίζει τίποτα από προπαγάνδα, και ούτε πρόκειται να μάθει ποτέ. Η Αριστερά δεν είναι μονάχα «υλιστική», «αντιφυλετική – ανθεθνική», «άθεη» και «ανθελληνική». Αλλά μπορεί να είναι και φυλετιστική (=ναζισμός) και φανατικά θεοκεντρική (=ρωμηοσυνισμός, δηλαδή χριστιανικός ανθελληνισμός) και «ελληνοκεντρική» (=νεοπαγανισμός, δηλαδή αντιχριστιανικός ελληνοκεντρισμός) Ο Ρωμηοσυνισμός είναι απλώς ένα πρόσωπο ανεθνισμού και ανθελληνισμού το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο διότι απευθύνεται σε υγιή πατριωτικό κόσμο. Δηλαδή ανάλογα με το που απευθύνεται χρησιμοποιεί και την κατάλληλη προπαγάνδα. Στους χριστιανούς το ρωμηοσυνισμό, στους ελληνολάτρες τον παγανισμό και το ναζισμό, στις γυναίκες το φεμινισμό, στους φτωχούς τον μαρξικό σοσιαλισμό κλπ. Κοινό χαρακτηρισκό όλων αυτών είναι το μαρξικό σχήμα της διαλεκτικής πάλης των τάξεων όπου οι τάξεις αλλάζουν ανάλογα με το κριτήριο. Το εργάτες-καπιταλιστές γίνεται γυναίκες – άνδρες στο φεμινισμό, λευκοί-μη λευκοί στο ναζισμό. Στο Ρωμηοσυνισμό συναντάμε την «ταξική» πάλη των Ρωμηών εναντίον της άλλης «τάξης» (= παγανιστών=εθνικιστών και Ελληνολατρών, και αιρετικών=«δυτικών»). Στους παγανιστές συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι αγαπούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ακόμα και αν είναι Ορθόδοξοι. Αυτό γίνεται επειδή θέτουν σε αντιπαράθεση την Ορθοδοξία με τον Ελληνισμό. Πολλές φορές θα δείτε να αναφερονται σε ελληνισμό που σώθηκε στην Ορθοδοξία. Όμως μην σας ξεγελούν αυτά, διότι ο ελληνισμός στον οποίο αναφέρονται έχει αποβάλλει όλα τα ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία του. Όπως λέει ο Μεταλληνός «ο ελληνισμός διαμελίσθηκε πολώθηκε και διαιρέθηκε» ενώ με τον εκχριστιανισμό του «ένας χριστιανικός ελληνισμός δημιουργήθηκε» .Άρα δημιουργήθηκε ένας καινούριος ελληνισμός άσχετος με τον προηγούμενο των φιλοσόφων. Και συμπληρώνει: «Η Ρωμανία θα καταστεί ρίζα και αφετηρία του Νέου Ελληνισμού». Επομένως ο Έλληνας της Ρωμηοσύνης είναι ένας νέος άνθρωπος, όπου το παρελθόν του δεν έχει να του προσφέρει τίποτα, γιαυτό και δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό, ούτε να θαυμάζει τις (ανύπαρκτες)αρετές και τα επιτεύγματα των αρχαίων. Αν θέλει προγόνους έχει του ήρωες Δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά όχι του αρχαίους έλληνες. Κατά το Μεταλληνό:
    «Το ρωμαίικο γένος αποτελείται από χριστιανικές λαότητες που η κοινή πίστη ενώνει σε μία νέα συγγένεια, την παγγένεια των Ρωμαίων»,
    «Η Ρωμηοσύνη είναι μια νέα υπερφυλετική πανενότητα και εθνότητα».
    «Στην ορθόδοξη Ρωμανία καταργείται κάθε φυλετική τάση».
    Συνεπώς ο σύγχρονος Ελληνισμός διακόπηκε από τον παλαιό και συγχωνέυθηκε με τους άλλους Ορθόδοξους λαούς της Ρωμανίας. Άρα έχουμε ένα χριστιανικό προλεταριάτο, στο οποίο εισχώρησαν οι Έλληνες, αφού απέρριψαν την παλιά κοσμική ταυτότητα τους. Άρα η Ρωμηοσύνη του Μεταλληνού και του Ρωμανίδη είναι πρόγονος του σχεδίου Καλέργη.

    Η Αριστερά στην Ελλάδα βλέπει έναν ΠΛΗΘΥΣΜΟ που ζεί σε αυτό το κράτος,δηλαδή βλέπει Ελλαδίτες
    Η Εκκλησία η οποία διοικείται από αριστερούς, στην Ελλάδα βλέπει έναν Ορθόδοξο ΠΛΗΘΥΣΜΟ που ζει σε αυτό το κράτος δηλαδή Ορθόδοξους Ελλαδίτες
    Εμείς όμως είμαστε Ορθόδοξοι Έλληνες με καταγωγή, πολιτισμό και ιστορία
    Η Ανθρωπολογία της σύγχρονης Εκκλησίας όπου ΟΛΑ στην ταυτότητα του ανθρώπου πηγάζουν από τη θρησκεία είναι το πρόβλημα, και αυτό το εκμεταλλεύεται η Νέα Εποχή. Στις θέσεις της Νέας Τάξης είναι και η κατάργηση των χριστιανικών εθνών της Ευρώπης. Και η Εκκλησία όταν θεωρεί ασύμβατο το έθνος με τον Χριστιανισμό ακολουθώντας τη λογική του θρησκευτικού ισοπεδωτισμού καταλήγει να ταυτίζεται μαζί της και να στρέφεται κατά των πιστών αλλά και κατά της Ιστορίας

    Δεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μελετήσω τις παραπομπές σας. Χωρίς να είμαι ειδικός στην βιβλιογραφία των Ρωμανίδη και Μεταλληνού, έχω την εντύπωση ότι αυτοί οι της "εκκλησίας" χρησιμοποιούν την λέξη "εθνικισμός" με την φθονερή-μιντιακή της απόχρωση, αντιπαραβάλλοντες τον νεολογισμό του "εθνισμού". Οπωσδήποτε υπάρχουν αρκετοί "Ρωμηοσυνιστές", όπως τους αποκαλείτε, που προτίθενται μετά χαράς να χαρακτηρίσουν Έλληνα-Ρωμηό οιονδήποτε Αντετονκούμπο (αν και προσωπικά θεωρώ τον τίτλο του φιλέλληνος πλειότερον τιμητικό), αλλά ένας τέτοιος χαρακτηρισμός αποτελεί πρωτίστως ευθύνη της πολιτείας.
      Σίγουρα, η υιοθέτηση μαρξιστικής ρητορικής εν είδει θρησκευτικού κηρύγματος, εάν, όπως και όποτε συμβαίνει, συνιστά πρόβλημα. Η ελεημοσύνη-κοινοκτημοσύνη του προτείνει το χριστιανικό παράδειγμα ερείδεται στην αγάπη και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του προσώπου (όχι σε κοινωνιολογικές αναγκαιότητες, όπως επισημαίνει και ένα εκ των άρθρων που παραθέσατε), άρα ΔΕΝ μπορεί και δεν πρέπει να επιβληθεί ως πολιτική ατζέντα (άλλωστε θα ήταν μακροπρόθεσμα ανέφικτη η γήινη εφαρμογή της, σε κλίμακα πόλεως). Για να το θέσω διαφορετικά, με ένα φλέγον παράδειγμα, δεν είναι καθόλου χριστιανική ενθάρρυνση της προς Ελλάδα μεταναστεύσεως, διότι καταπατά την δική μου ελευθερία και όσων άλλων δεν ερωτήθηκαν προτού δουν τον τόπο όπου μεγάλωσαν να αλλοιώνεται (ίσα-ίσα που αν το δούμε μακροσκοπικά, είναι αιτία (και ενίοτε αποτέλεσμα) ξεριζωμού και "αμαρτωλών" εντάσεων-εχθροπραξιών).
      Όσον αφορά την Βαβέλ, όχι μόνο οι εθνοτικές διακρίσεις, αλλά η ίδια μας η ανθρώπινη φύση όπως έχει διαμορφωθεί είναι αποτέλεσμα του προπατορικού αμαρτήματος. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι αμαρτωλή αυτή καθεαυτήν.

      Διαγραφή
  5. Συνέχεια....
    Μπορεί το 1872 να καταδικάσθηκε ο εκκλησιαστικός εθνοφυλετισμός, αλλά δεν γνωρίζουμε αν εννοούσαν και τον πολιτικό-πολιτισμικό εθνοφυλετισμό. Πάντως τα βιβλία της Εκκλησίας αρνούνται κάθε εθνικιστική τάση όχι απλώς σε θρησκευτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό-ιστορικό. Μάλιστα δημιούργησαν και ερμηνεία για το θέμα των εθνών.
    Κατά τον μητρ Ιερόθεο : «Στην αρχή της δημιουργίας, ο άνθρωπος δεν ήταν χωρισμένος σε φυλές και εθνότητες, ούτε υπήρχε μεταξύ τους ανταγωνισμός. Όλα αυτά είναι καρποί και αποτελέσματα της πτώσεως του ανθρώπου, της εξόδου από τον Παράδεισο, της απωλείας της θεοκοινωνίας… Όταν όμως κατασκεύαζαν τον πύργο της Βαβέλ, που ήταν δείγμα αλαζονείας, τότε ο Θεός δημιούργησε σύγχυση στις γλώσσες και τους διασκόρπισε σε όλο το πρόσωπο της γής… Φαίνεται στο χωρίο αυτό ότι η διαίρεση των γλωσσών, η σύγχυση μεταξύ των ανθρώπων, η διαίρεσή τους, ήταν αποτέλεσμα της αμαρτίας του ανθρώπου»
    Άρα τα έθνη και συνεπώς οι πολιτισμοί είναι αποτέλεσμα αμαρτίας. Έτσι, εμείς σαν καλοί χριστιανοί θα πρέπει να υπαρβούμε (=παραβούμε) τους κοσμικούς νόμους και να τα καταργήσουμε.
    Ένα μέρος από το βιβλίο «Γέννημα και Θρέμμα Ρωμηοί» είναι εδώ
    https://www.oodegr.com/oode/biblia/ethnik1/perieh.htm

    Για τις ύποπτες μαρξιστικές θέσεις των Ρωμηοσυνιστών δείτε εδώ

    https://www.oodegr.com/oode/koinwnia/politika/kapit_marxism_a.htm

    Για την πολιτική συγγένεια των ψηφοφόρων

    https://www.oodegr.com/oode/koinwnia/syggenia1.htm

    Για τον μαρξιστή Ρωμανίδη διαβάστε την «Πατερική Θεολογία» του στην οποία ισχυρίζεται ότι: «Το θεμέλιο του Μαρξισμού και το θεμέλιο της Πατερικής θεολογίας από επιστημονική άποψη είναι το ίδιο, οπότε θα μπορούσαν μεταξύ τους οι Μαρξιστές και οι Πατερικοί θεολόγοι να συνεννοηθούν»
    Δηλαδή παριστάνει το αφελή και συνδέει το μαρξισμό με τον ανθρωπισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ενώ μαζί με τον Ιερόθεο ισχυρίζονται ότι αν ο Μαρξ ζούσε τον Ορθόδοξο χριστιανισμό δεν θα ήταν άθεος, και υλιστής, αλλά πρότυπο χριστιανού ανθρώπου.
    Επίσης ο Ρωμανίδης ταύτισε επίτηδες τη Δεξιά με τη μασονία και το Διαφωτισμό, ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Η Αριστερά ταυτίζεται με το Διαφωτισμό διότι ο Φιλελευθερισμός είναι η βάση όλων των αριστερών ιδεολογιών, εκτός από το φασισμό. Ο Φιλελευθερισμός πέρασε στο μαρξισμό, στον αναρχισμό, στο φεμινισμό, στη Νέα Αριστερά κλπ. Ο Φιλελευθερισμός αποτελεί την άρνηση της Δεξιάς.
    Περισσότερα
    https://www.oodegr.com/oode/filosofia/mtfys1.htm


    Δεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνέχεια..
    Για τον Ίωνα Δραγούμη οι Ρωμηοσυνηστές τρέφουν μεγάλο μίσος το οποίο μάλλον δεν γνωρίζετε. Ο Δραγούμης απορρίπτεται σε όλες τις συζητήσεις που έχω κάνει με ανθρώπους της Εκκλησίας, ιερείς και θεολόγους και κατηχητές ως εθνικιστής. Πιστεύω ότι είσαστε αρκετά ευφυής για να κατανοήσετε ότι εδώ δεν πρόκειται για «εκκλησιαστικό εθνικισμό» αλλά για Ιστορία.
    Ο Μεταλληνός τον κατηγόρησε στο γνωστό βιβλίο του «Παγανιστικό Ελληνισμός ή Ελληνορθοδοξία» ότι η θέση του Ίωνα Δραγούμη ότι «ο Ελληνισμός απλωμένος σαν ανώτερος πολιτισμός, σε όλη την Ανατολή, έγινε Χριστιανισμός και κράτησε την Ανατολή με τη θρησκεία στα χέρια το». Ο Μεταλληνός σχολίασε ότι «η θέση του είναι σαφώς εθνικιστική και συνεπώς μη Ορθόδοξη»
    Για το Μεταλληνό είναι κακό: «το να υπερτιμάται ο αρχαίος πολιτισμός, πράγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εθνικιστικά-φυλετιστικά και να επιφέρει την υποτίμηση της Ορθοδοξίας»
    Ενώ αλλού γράφει:
    «Όπου βαρύνει η ορθόδοξη συνείδηση εκεί βιώνεται η οικουμενικότητα… όπου όμως επικρατεί η ενδοκοσμική προοπτική, εκεί κατισχύει η εθνικότητα ως εθνικισμός και φυλετισμός, παραδείγματα ο Πλήθων, ο Βησσαρίων, ο Κοραής»
    «Επί Τουρκοκρατίας η Εκκλησία συνέχισε την υπερεθνική και ανεθνική αντίληψη για το ποίμνιο της»
    «Η αντικατάσταση του Ρωμηός με το Έλλην δείχνει την ανάπτυξη του εθνισμού εις βάρος της οικουμενικότητας»

    Γενικά ο Ίων Δραγούμης δεν είναι με κανένα τρόπο αποδεκτός από την Εκκλησία ως εθνικιστής. Η Εκκλησία έμαθε ότι ο εθνικισμός ως ιδεολογία είναι αντιχριστιανικός, Ενώ ο κομμουνισμός είναι η κοινωνική διδασκαλια του χριστιανισμού. Ο Ιερόθεος αλλά και ο Καραμπελιάς θεωρούν ότι ο κομμουνισμός επεκράτησε στην ορθόδοξη Ρωσία και όχι στην παπική Δύση διότι παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με την Ορθοδοξία και γιαυτό έγινε καλοδεχούμενος από τους πιστούς της Ρωσίας.

    Άλλο παράδειγμα είναι ο Νεονάκης στην «Οικουμενική Ρωμανία» του γράφει
    «Πολλές φορές με πόνο αναρωτήθηκα γιατί δεν πέτυχαν τα εγχειρήματα στην Μικρά Ασία. Γιατί ήρθε η καταστροφή, ενώ ίσως τα πράγματα φαίνονταν να εξελίσσονταν διαφορετικά. Γιατί δεν έστερξε η Παναγία και ο Θεός; Καταλήγω να θεωρώ ότι ο Θεός δεν γινόταν να επιτρέψει, ή ακόμα περισσότερο να στέρξει, να ευλογήσει και να επικυρώσει κινήσεις που γίνονταν με εθνικιστικές, κοσμικές σκοπιμότητες, με καθαρά κοσμικά προτάγματα και εν τέλει δόξες και φληναφήματα κοσμικά. Νομίζω ότι ο εθνικισμός και ειδικά από Ορθόδοξο Λαό δεν ήταν και δεν είναι δυνατόν να ευλογηθεί από το Θεό»

    Καταλάβατε τι είπε;; Ότι ο εθνικισμός γενικά, ως πολιτική ιδεολογία δεν μπορεί να ευλογηθεί από το Θεό.

    Το άρθρο είναι εδώ

    https://www.huffingtonpost.gr/ioannis-neonakis/-_11147_b_16006138.html


    Δεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνέχεια...
    Τα περί «βυζαντινοοθωμανικού κόσμου» στον οποίο ο σουλτάνος είναι διάδοχος των αυτοκρατόρων και «ηγεμών χριστιανός» αποτελούν ασέβεια στη θυσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ποτέ η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν θεωρήθηκε από κανέναν διάδοχος του Βυζαντίου. ΠΟΤΕ. Ο Κολοκοτρώνης έλεγε ότι ο βασιλιάς του ήταν ο Παλαιολόγος. Και συνεχώς έλεγε «Απάνω τους Έλληνες» (όχι Ρωμηοί). Ο Ρήγας Φεραίος που τον θεωρούν αριστερό, ήθελε μία Ελληνική Δημοκρατία στα πρότυπα του Βυζαντίου, πολυφυλετική μεν, αλλά το κύριο στοιχείο της θα ήταν το ελληνικό όπως και ο πολιτισμός της. Αυτό το κράτος θα εξελλήνιζε και θα εκχριστιάνιζε ξένους. Ενώ οι Ρωμηοσυνιστές απορρίπτουν αυτές τις πρακτικές των ελληνικών συμφερόντων ως εθνικιστικές. Για παράδειγμα ο Μεταλληνός αναφέρεται στην «αδυναμία των μη πατερικά ορθόδοξων να εγκληματισθούν σε αυτό το υπερεθνικό και α-φυλετικό πνεύμα δείχνει η κατηγοράι το Κ. παπαρρηγόπουλου εναντίον της Εθναρχίας, ότι δεν επεχείρησε τον «εξελληνισμό» των μη (εκ καταγωγής) ελληνικών εθνοτήτων της Εθναρχίας. Δεν υπηρέτησε δηλαδή «το μέγιστον των συμφερόντων εκείνων του Ελληνισμού» δηλαδή την εθνική-φυλετική ιδεά. Αν όμως η Εκκλησία και μάλιστα στα όρια της εθναρχικής αποστολής, αναλάμβανε μία παρόμοια προσπάθεια, θα έπαθε ν α έχει σχέση με την Ορθοδοξία, αρνούμρνη το γεγονός της Πεντηκοστής»
    Άσχετα με το θέμα της Εθναρχίας, καταλαβαίνουμε όλοι ένα πράγμα. Ότι όταν ο εξελληνισμός των ξένων είναι υπέρ των συμφερόντων των Ελλήνων είναι κακό πράγμα και απορρίπτεται ως εθνικιστικό με διάφορες δικαιολογίες από του αριστερούς Ρωμηοσυνιστές. Είναι η περίπτωση όπου η ορθοδοξία αναγνωρίζει φυλές και έθνη.
    Όταν όμως ο εξελληνισμός λειτουργεί εις βάρος του έθνους μας διότι καταστρέφει την εθνικής μας ομοιογένεια με τις ελληνοποιήσεις, τότε είναι καλός σε αυτή την περίπτωση διότι «η ορθοδοξία δεν αναγνωρίζει φυλές έθνη και σύνορα». Για τον Μεταλληνό άλλωστε Έλληνες είναι όλοι οι ορθόδοξοι πολίτες του ελληνικού κράτους ανεξαρτήτως καταγωγής

    Δεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνέχεια....
    Το σχέδιο της υπονόμευσης της Οθωμανίας ήταν εκείνη την εποχή, με τα τότε δεδομένα, μία κατά κάποιο τρόπο λογική άποψη. Αφού οι Έλληνες και γενικά οι χριστιανοί ήταν διασκορπισμένοι παντού, και κατείχαν κάποιες σημαντικές θέσεις. Βέβαια δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να υπονομεύσεις μια αυτοκρατορία που στηρίζεται στην ισλαμική θρησκεία και που οι ισλαμιστές υπήκοοι της είναι απείρως περισσότεροι. Αλλά υπάρχει ένα θέμα που ποτέ δεν το επισημαίνουμε. Το οικονομικό. Η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ένα υπανάπτυκτο κράτος που αναγκαζόταν να επεκτείνεται με πολέμους για να μοιράζει εδάφη στους υπηκόους της, διαφορετικά, αντιμετώπιζε ταραχές και επαναστάσεις. Αυτή η συνεχής εδαφική επέκταση σταμάτησε με την ήττα στη Βιέννη. Από τότε άρχισε και η παρακμή της αυτοκρατορίας. Στον τεχνολογικό-βιομηχανικό τομέα δεν υπήρχε καμία πρόοδος όπως συνέβη στη Δύση και γενικότερα δεν υπήρχαν εκείνοι οι πολύ σωστοί καπιταλιστικοί θεσμοί που ευνοούν την ανάπτυξη και δημιουργούν πλούτο. Αυτό είναι και ο λόγος που το ελληνικό κράτος είναι, δικαίως, ο περίγελος της Δύσης. Αν είχαμε πάρει την Οθωμανία τότε η αυτοκρατορία αυτή δεν θα ήταν μια αυτοκρατορία της ακμής του Νικηφόρου Φωκά και του Τσιμισκή, αλλά μία αυτοκρατορία της παρακμής των Παλαιολόγων και ίσως μετατρεπόταν σε ένα προτεκτοράτο των Μεγάλων Δυνάμεων, όπως και έγινε με το ελληνικό κράτος. Επίσης οι Δυτικοί και οι Ρώσοι δεν θα άφηναν με τίποτα να γίνει κάτι τέτοιο και αντί να καταργούσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία η οποία βρισκόταν σε παρακμή, βοηθώντας μας το 1821 και το 1913, θα καταργούσαν τη νέα βυζαντινή αυτοκρατορία της παρακμής πριν προλάβει να εδραιωθεί. Άλλωστε τα ζήσαμε με την Μικρασιατική εκστρατεία. Δηλαδή θα ήμασταν στην πλευρά των ηττημένων, ενώ με την επανάσταση είμαστε στην πλευρά των νικητών, έστω με αυτά τα σύνορα.

    Τέλος πάντων, αυτό το όραμα της υπονόμευσης και της ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας (Κιτσίκης-Μεταλληνός) δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με τον 20 αιώνα ώστε να το διασώσουν οι Ρωμανίδηδες και οι Μεταλληνοί;;;

    Νομίζω ότι ο χρησιμοποιούν απλώς για ανεθνικούς σκοπούς. Εκμεταλλεύονται τους όρους μιας παρελθούσης εποχής, τους διαστρεβλώνουν και τους χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μια πολιτική ιδεολογία κομμουνιστικού τύπου με Ορθόδοξη παραλλαγή.
    Ο Ρωμηός του Ρωμανίδη και του Μεταλληνού είναι αντιφυλετιστής, ανεθνικιστής και ουσιαστικά ανθέλληνας και οικουμενιστής και εβραιολάτρης. Αυτό δηλαδή που εξυπηρετεί και τη Νέα Τάξη.
    Επίσης ο Ρωμηοσυνισμός είναι μία θεοκρατική ιδεολογία « η Ορθοδοξία να περιέχει σύνολο τον εθνικό βίο» και «να κυβερνά το Άγιον Όρος». Αυτό μας θυμίζει το σοβιετικό ολοκληρωτισμό και τη θρησκειοποίηση της κομμουνιστικής εξουσίας όπου το Κόμμα είναι το Άγιος Όρος και τα μέλη του Κόμματος, η νομενκλατούρα είναι οι ιερείς και οι καλόγεροι.
    Ενώ «κύριο συστατικό της Ελληνικότητας είναι η ορθοδοξία». Άρα τα υπόλοιπα στοιχεία του Ηροδότου για την ελληνικότητα δεν μας ενδιαφέρουν. Οπότε, Έλληνας δεν γεννιέσαι αλλά ΜΟΝΟ γίνεται και γίνεσαι αφού βαπτισθείς ορθόδοξος.

    Ο αντιφραγκισμός των Ρωμηοσυνιστών δεν οφείλεται σε πατριωτικούς λόγους, αλλά σε ακατανόητη εμμονή και κόμπλεξ που έχουν με τη Δύση. Μια φορά ο Μεταλληνός σε συνέδριο σε μία ισλαμική χώρα (δε θυμάμαι ποια) είπε στους μουσουλμάνους ότι «και εσείς και εμείς έχουμε περάσει δυστυχώς πολλά από τους σταυροφόρους»
    Επίσης όταν ένα ασήμαντο πολιτιστικό στοιχείο έρχεται από τη δύση (πχ χριστουγεννιάτικο δένδρο) τότε θέτουν ζήτημα αλλοιώσεως του ορθόδοξου πολιτισμού μας. Ενώ όταν νέα έθιμα και συνήθειες έρχονται από την ανατολή τότε ομιλούν για την ικανότητα αφομοιώσεως που έχουμε.
    Στο δίπολο «καπιταλιστική Δύση» εναντίον «κομμουνιστικής Ανατολής» επιβιώνει στο Ρωμηοσυνισμό ως (Ανατολική) Ρωμηοσύνη εναντίον (Δυτικής) Φραγκροσύνης. Δηλαδή τεμαχίζουν την Ευρώπη όπως ο Χάντιγκτον

    Δεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνέχεια.....
    Η Τακτική του σαλαμιού στην Εκκλησία
    Όσο και αν δεν αρέσει σε πολλούς, ο φυσικός προστάτης της ορθοδοξίας και της Εκκλησίας είναι η Δεξιά. Οι Αριστεροί όμως μέσω του Ρωμηοσυνισμού και του νεοπαγανισμού προσπαθούν να φέρουν ρήξη στις σχέσεις τους. Αρχικά διαχωρίζουν την Εκκλησία από τη Δεξιά με την πάρα πολύ διαδεδομένη παραφιλολογία ότι οι δεξιοί είναι «υποκριτές χριστιανοί», ύπουλοι και όλοι τους μασόνοι «η Δεξιά μασονία» (Ρωμανίδης). Επίσης λένε ότι οι Δεξιοί βάζουν το έθνος πιο ψηλά από την πίστη και την ελληνικότητα πιο ψηλά από την ορθοδοξία.
    Επομένως έχουμε αντιπαράθεση:
    1)Έθνους και Ορθοδοξίας
    2)Ελληνικής καταγωγής και Ορθόδοξης συνείδησης
    3) Ελληνισμού και Χριστιανισμού
    Επίσης διατείνονται ότι η Ορθοδοξία πιστεύει στην κομμουνιστική οικονομία, με το ανόητο επιχείρημα του πρωτοχριστιανικού κοινοβίου της Ιερουσαλήμ. Ενώ η Δεξιά στον ακραίο και απάνθρωπο καπιταλισμό του ανταγωνισμού κλπ.
    Έτσι οι εμφανίζουν μια «ορθοδοξία» ανεθνική, ανελληνική αντιφυλετική και κομουνιστική. Δηλαδή έναν χριστιανικό κομμουνισμό όπως είπε και ο Μεταλληνός στο βίντεο.
    https://www.youtube.com/watch?v=uHuP2GeWgF0&feature=plcp

    Μετά μας λένε για τις αρετές και τη συγγένεια που έχει η Ορθοδοξία με την Αριστερά που παρόλο που είναι άθεη στην πράξη είναι πολύ περισσότερο ανθρωπιστική και χριστιανική από τη Δεξιά. Λένε ότι
    «Αν οι αριστεροί δεν ήταν άθεοι και πολέμιοι της Εκκλησίας τότε δεν θα υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτούς. Όμως δυστυχώς οι πιστοί ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να πηγαίνουν με τους Δεξιούς επειδή δεν είναι χριστιανομάχοι».
    Επίσης καλούν του πιστούς να δώσουν ευκαιρίες στους αριστερού διότι όπως ο απόστολος Παύλος μετατράπηκε από διώκτη σε απόστολο του Χριστού έτσι και οι Αριστεροί μπορεί στο μέλλον λόγω της «ιδεολογικής συγγένειας» τους με την Ορθοδοξία να αλλάξουν και να γίνουν οι καλύτεροι χριστιανοί.
    Και τέλος διαδίδουν ότι οι Δεξιοί ως εθνοκεντρικοί είναι οι περισσότεροι εκτός από μασόνοι είναι και παγανιστές επειδή θαυμάζουν την ελληνική αρχαιότητα
    Έτσι οι νεορθόδοξοι έδωσαν στη Δεξιά τη ρετσινιά του
    1)Του μασόνου
    2)Του «υποκριτή χριστιανού- πουριτανού»
    3)Του παγανιστή
    4)Του «ελληνοχριστιανού» που χρησιμοποιεί απλώς την ορθοδοξία για εθνικιστικούς σκοπούς όπως ο Ίων Δραγούμης, ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος.

    Μια προπαγάνδα πετυχαίνει από την ακτινοβολία που έχουν οι ιδέες της, έστω και αν αυτό δεν εκφράζεται με κάποιο τρόπο.
    ΟΛΟΙ οι άνθρωποι της Εκκλησία με του οποίους συνομιλώ πιστεύουν στα παραπάνω. Ακόμα και αν δεν συμφωνούν με την Αριστερά και δεν την ψηφίζουν, πιστεύουν ότι είναι περισσότερο χριστιανική από τη Δεξιά. Επομένως η προπαγάνδα αυτή έχει πράγματι μεγάλη ακτινοβολία στους πιστούς παρόλο που δεν εκφράζεται άμεσα.
    Ένας από του λόγους που η Εκκλησία υπερπροβάλλει τον Καποδίστρια είναι διότι δεν ήταν εθνικιστής!!! Σε αντίθεση με τον Μεταξά και το Δραγούμη. Γνωρίζω πολύ καλά αυτό το θέμα. Δυστυχώς έτσι τους ανέθρεψε η μαρξιστική προπαγάνδα. Και έρχεται τώρα ο Ρωμηοσυνισμός να την δικαιώσει.
    Και εμείς οι Δεξιοί νομίζουμε ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας σκέφτονται σαν εμάς.

    Δεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνέχεια και τέλος
    Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε. Η Αριστερά επιτίθεται και μέσω του φιλελευθερισμού στην Εκκλησία με τους γνωστούς «αγαπούληδες». Καλό θα ήταν να διαβάσετε το βιβλίο του αριστερού φιλελεύθερου καθηγητού της ιερατικής σχολής της Κρήτης «Θρησκεία και Πολιτικός Φιλελευθερισμός» εκδόσεις Αρμός.

    Κάθε προπαγάνδα έχει το κοινό της, οπότε:
    Ο Ρωμηοσυνισμός απευθύνεται σε συντηρητικούς χριστιανούς σε σωστούς οικογενειάρχες και γενικέ σε σωστούς ανθρώπους της παράδοσης
    Ενώ η φιλελεύθερη μεταπατερική «ορθοδοξία» απευθύνεται σε «προοδευτικούς», «εκσυγχρονιστές» αντιπαραδοσιακούς αριστερούς

    Σύνοψη
    Χαρακτηριστικά του αριστερού «χριστιανισμού» (φιλελεύθερού και μαρξιστικού) είναι τα εξής:
    Ο Χριστός λένε είναι Φιλελεύθερος (άρα ουδετερόθρησκο κράτος)
    Ο Χριστός λένε είναι Αγάπη (άρα ναι στους λοατκι και γενικά ναι σε κάθε παραβατικότητα και αμαρτία)
    Ο Χριστός λένε είναι Ξένος (άρα ναι στους λαθρομετανάστες, και όχι στα έθνη και στα σύνορα)
    Ο Χριστός λένε είναι κομμουνιστής (άρα ο ΜΟΝΟΣ εχθρός των Χριστιανών είναι οι καπιταλισμός) και ερμηνεύουν την διδασκαλία Του ταξικά. (περιοδικό Σύναξη, Θανάσης Παπαθανασίου, Χριστιανική Δημοκρατία)
    Όσο για τις αμαρτίες, θεωρούν ως αμαρτωλούς όχι αυτούς που αμαρτάνουν (πχ λοατκι) αλλά εκείνους που αρνούνται την αμαρτία υιοθετώντας νεολογισμούς όπως «ομοφοβικός» με το φιλελεύθερο επιχείρημα το ότι ο Χριστός είναι αγάπη.
    Έτσι μόνες αμαρτίες για τους αριστερούς «χριστιανούς» είναι η «ομοφοβία», η «ξενοφοβία», η ατομική ιδιοκτησία, η οικονομική ανισότητα

    Συγγνώμη αν σας κούρασα!!

    Δεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κουράζετε κανέναν. Είναι γόνιμο να τίθενται τέτοιοι προβληματισμοί.

      Διαγραφή