24 Μαΐου 2021

Γιατί το αίτημα για καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού μπορεί να είναι επιστημονικά ανυπόστατο


Σ.τ.Δ.: Σε επιστημονικά θέματα που αφορούν την υγεία και την ελευθερία εκατομμυρίων ανθρώπων, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ανοιχτόμυαλοι και δεκτικοί στον ελεύθερο και εμπεριστατωμένο διάλογο, παρ' όλες τις περί του εναντίου πιέσεις εξ οιουδήποτε κατεστημένου συστήματος. Ο χρόνος πάντοτε φανερώνει την όντως Αλήθεια. Ας μην λησμονούμε, άλλως τε, πως ακόμη και οι διώκτες του Γαλιλαίου απλώς υπερασπίζονταν την επίσημη "επιστημονική γνώση" που τους συνέφερε. Γι' αυτόν τον λόγο, λοιπόν, δημοσιεύουμε με χαρά το παρόν άρθρο, ευελπιστώντες να προβληματίσει υγιώς και να προαγάγει ειλικρινή επιστημονικό διάλογο και αναζήτηση. 


    Η συζήτηση για την προοπτική επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού από το κράτος σε ορισμένες ή ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες έχει φουντώσει. Οι περισσότεροι εστιάζουν στην νομική και αντισυνταγματική διάσταση του ζητήματος, αν και δυστυχώς δεν υφίσταται συνταγματικό δικαστήριο για να την διευκρινίσει. Ωστόσο, ούτε ένας υγειονομικός εκπρόσωπος τύπου δεν έχει εξηγήσει με σαφήνεια γιατί και πώς, αφενός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος στους πάντες και αφετέρου η αποφυγή του συνιστά "κοινωνικό έγκλημα". Πιστεύουμε ότι αν κάποιος εξ αυτών μπορούσε, θα επαναλάμβανε την επιστημονική εξήγηση μετ' επιτάσεως. Όμως μάλλον αδυνατεί. Γιατί κανείς δεν έχει αμφισβητήσει το γεγονός ότι ένας εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού, που δεν τηρεί μέτρα προστασίας και δεν έχει κάνει τεστ, είναι δυνητικά επικινδυνότερος για την δημόσια υγεία από κάποιον ανεμβολίαστο που βάσει αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού τεστ δεν είναι φορέας του ιού. Το εμβόλιο φαίνεται να προστατεύει σε υψηλά ποσοστά (και όχι πάντα) τον εμβολιασμένο, αλλά όχι απαραίτητα και όλους τους γύρω του, μολονότι πράγματι μειώνεται σημαντικά το ιικό φορτίο του εάν είναι ασυμπτωματικός φορέας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για τον ίδιο λόγο για τον οποίο και ένας οποιοσδήποτε ασυμπτωματικός φορέας του ιού μπορεί (ενίοτε) να τον μεταδίδει, χωρίς να νοσεί ο ίδιος. Την απάντηση μας την προσφέρει μία βασική αρχή της ανοσολογίας, που θεωρείται δεδομένη για τους ιατρούς από το 2ο έτος της πανεπιστημιακής τους φοίτησης και έπειτα. 

     Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν διάφορα είδη αντισωμάτων. Τα mRNA εμβόλια επάγουν κυρίως την παραγωγή αντισωμάτων της κατηγορίας IgG, δηλαδή αυτών που κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα και είναι υπεύθυνα για την συστηματική ανοσία [1]. Όμως ο ιός μεταδίδεται αερογενώς και όχι αιματογενώς. Συνεπώς, η πρώτη εστία υποδοχής του είναι το επιθήλιο του ανώτερου αναπνευστικού επιθηλίου, π.χ. ο ρινοφάρυγγας. Στην ρινοφαρυγγική κοιλότητα, από τα επιθηλιακά κύτταρα εκκρίνονται αντισώματα της τάξεως IgA και όχι IgG [2]. Απ' όσο γνωρίζουμε, προς το παρόν το εμβόλιο  γίνεται ενδομυϊκά και δεν υπάρχει καμία πειστική ένδειξη περί παραγωγής επαρκών IgA στο ανώτερο αναπνευστικό επιθήλιο. Μία μελέτη δημοσιευθείσα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου έχει δείξει ότι και στον αιματικό ορρό των εμβολιασμένων, μετά την και την 2η δόση εμβολίου, ο τίτλος των IgA μειώνεται δραστικά και ταχύτερα σε σχέση με τον τίτλο IgG [3]. 


    Ακόμη και οι πιο αισιόδοξες απόψεις, όπως π.χ. αυτή που εξέφρασε η T.Saey στο ScienceNews [4], ισχυρίζονται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ελαχιστοποιείται λόγω μείωσης του ιικού φορτίου, αλλά δεν εκμηδενίζεται πλήρως. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγήθηκε και μία έρευνα της ιδίας περιόδου δημοσιευθείσα στο Nature, αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer και την απλή μείωση (και όχι εκμηδένιση) που επιφέρει στην πιθανότητα μετάδοσης [5]. Πάντως, ήδη από τον Φεβρουάριο έχουν διατυπωθεί βάσιμοι προβληματισμοί από επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο οι άνθρωποι με ανοσία εκ του εμβολίου να μπορούν να μεταδίδουν αερογενώς τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν [6]. Στην χώρα μας, τους ίδιους καθώς και άλλους εξίσου σημαντικούς προβληματισμούς για τα εμβόλια έχει διατυπώσει μέσα από αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις του ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ.Δημήτριος Κούβελας. Ακόμη κι αν τα εμβόλια σταματήσουν αισίως τα πανδημικά κύματα, οι επιστημονικοί προβληματισμοί συνεχίζονται. Ο νομπελίστας ιολόγος Luc Montagnier έχει ισχυριστεί ότι ο μαζικός εμβολιασμός εν μέσω πανδημίας δημιουργεί εξελικτική πίεση στον ιό, με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων μεταλλάξεών του ανθεκτικών στο εμβόλιο [7]. Ένα επιπλέον ζήτημα που ανακύπτει αφορά την διερευνούμενη προσωρινότητα της ανοσίας.

     Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος δεχθεί το εμβόλιο μπορεί να απολάβει ένα σχετικό αίσθημα προσωπικής ασφάλειας δίχως να απαιτεί την μίμησή του από τους λοιπούς, ελεύθερα σκεπτόμενους και δρώντες συμπολίτες του. Βάσει του άρθρου 12 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Nόμος υπ΄αριθμ. 3418 /ΦΕΚ 287/28-11-2005), ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή, ενώ στην υποπαράγραφο 2γ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η συναίνεση δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα απειλής. Στους προσεχείς μήνες, θα έλθουν στο φως της επιστημονικής αξιολόγησης και της κοινής γνώμης νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες και τις τυχόν αντενδείξεις των εμβολίων, τα οποία ευχόμαστε ολόψυχα να επιτύχουν με το ελάχιστο δυνατό "κόστος" τον σκοπό τους, όμως με σεβασμό στην ψυχοσωματική αυτοδιάθεση του ανθρώπινου όντος. 



Αλκμαίων Κροτωνιάτης


1) Vidarsson G, Dekkers G, Rispens T. IgG Subclasses and Allotypes: From Structure to Effector Functions. Front Immunol. 2014; 5: 520.
2) Boyaka PN. Inducing Mucosal IgA: A Challenge for Vaccine Adjuvants and Delivery Systems. J Immunol . 2017 Jul 1;199(1):9-16.
3) Campillo-Luna J, Wisnewski AV, Redlich CA. Human IgG and IgA responses to COVID-19 mRNA vaccines. MedRxiv 2021.03.23.21254060; doi: https://doi.org/10.1101/2021.03.23.21254060. 
4) Saey TH. Moderna and Pfizer COVID-19 vaccines may block infection as well as disease. Sciencenews.org 2021.03.30. https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid-vaccine-moderna-pfizer-transmission-disease. 
5) Levine-Tiefenbrun M, Yelin I, Katz R, et al. Initial report of decreased SARS-CoV-2 viral load after inoculation with the BNT162b2 vaccine. Nat Med 27, 790-792.
6) Bleier BS, Ramanathan M, Lane AP. COVID-19 Vaccines May Not Prevent Nasal SARS-CoV-2 Infection and Asymptomatic Transmission. Otolaryngol Head Neck Surg . 2021 Feb;164(2):305-307.
7) Rairfoundation.com: Bombshell: Nobel Prize Winner Reveals - Covid Vaccine is 'Creating Variants'. https://rairfoundation.com/bombshell-nobel-prize-winner-reveals-covid-vaccine-is-creating-variants/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου